Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Există interese gigantice pentru neadoptarea Legii Sănătăţii

Traian Băsescu: Există interese gigantice pentru neadoptarea Legii Sănătăţii

Traian Băsescu: Există interese gigantice pentru neadoptarea Legii Sănătăţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    11 Ian 2012   •   17:46

Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă pentru a clarifica situaţia proiectului de lege a Sănătăţii.

La începutul declaraţiei, preşedintele României a înmânat reporterilor prezenţi la Palatul Cotroceni capitolul din proiectul de lege, care se referă la sistemul medical de urgenţă, indicând celor din mass media să dezbată în cunoştinţă de cauză.

Preşedintele a anunţat că proiectul va fi disponibil pe pagina de Internet a Preşedinţiei, precum şi raportul pe Sănătate a comisiei prezidenţiale.

Traian Băsescu a declarat că a ales să se implice în acest proiect de lege pentru că unul dintre angajamentele mandatului său este reforma statului.

 


"Mi-e foarte greu să înţeleg furia împotriva acestei legi, în loc să fie o dezbatere", a declarat preşedintele, acuzând că publicul a fost dezinformat cu privire la proiectul de lege a Sănătăţii.

Preşedintele a dat asigurări că nimeni nu îşi doreşte privatizarea SMURD-ului sau a Ambulanţei, explicând că SMURD este parte a ISU, "sunt cei cu descarcerarea, care au propriile echipamente şi maşini, şi cei cu salvarile SMURD, care toţi sunt pompieri". Nu este vorba despre o unitate a Ministerului Sănătăţii, ci o unitate militarizată, care nu poate fi nicidecum privatizată.

Traian Băsescu susţine că cei care au proiectat ideea privatizării SMURD nu au făcut decât să dezinformeze pentru a crea o barieră dezbaterii publice a proiectului de lege. "Probabil sunt interese gigantice în neadoptarea noii legi a Sănătăţii", a spus şeful statului.

 


"A venit timpul ca, dupa transferul spitalelor către consiliile judeţene, în măsura în care vor să cumpere mai puţine panseluţe şi mai multe salvări, administraţiile locale să contribuie şi ele la îmbunătăţirea serviciilor de ambulanţă", a spus Traian Băsescu, exprimându-şi convingerea că dacă noua Lege a sănătăţii va deschide posibilitatea, aleşii locali îşi vor schimba priorităţile de cheltuieli şi vor îmbunătăţi sistemele de ambulanţă. Miza este, în acest caz, ca ambulanţele achiziţionate de CJ să fie amplasate în zona rurală, pentru a se evita situaţiile în care ambulanţa este nevoită să plece din capitala de judeţ către teritoriu.

 


"SMURD nu a fost creat de un om. Statul roman a facut eforturi uriase pentru dotarea SMURD-ului", a declarat preşedintele, vorbind despre mandatul Guvernului Tăriceanu, când, împreună cu prim-ministrul încerca să obţină finanţarea pentru acest crearea acestui sistem de intervenţii.

În anul 2000, bugetul Minsiterului Sănătăţii era de un miliard de euro, în 2011 bugetul a depăşit cinci miliarde de euro, însă îmbunătăţirea sistemului nu s-a văzut. Motivele principale pentru această situaţie sunt lipsa de performanţă, lipsa de proceduri şi subfinanţarea, a explicat preşedintele.

Conform raportului comisiei prezidenţiale, principalele probleme sunt monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care este "dezastru din punct de vedere al eficienţei cheltuirii banilor". Al doilea neajuns este politizarea sistemului, al treilea - ineicienţa în ultizarea fondurilor, corupţia şi subfinanţarea. Deşi bugetul a crescurt de cinci ori din 2000 până în 2011, sistemul nu a progresat, a afirmat Traian Băsescu.

 


Preşedintele a făcut distincţia între SMURD-ul statului şi fundaţia privată cu sediul la Târgu Mureş, menţionând că serviciul de urgenţă al statului nu va fi afectat de noua Lege a sănătăţii şi va continua să se doteze, independent de administraţiile locale, vor fi investite sume mari în sistemul de urgenţă şu fiecare cetăţean va fi acces la serviciile de urgenţă în mod gratuit.

"Nu consideraţi că am devenit primul doctor al ţării" a încheiat Traian Băsescu, spunând că sectorul de sănătate trebuie reformat, pentru a putea continua procesul de reformare a statului.

 


×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close