Antena 3 Actualitate ULTIMA ORĂ. Klaus Iohannis, anunț important pentru români

ULTIMA ORĂ. Klaus Iohannis, anunț important pentru români

de Gabriel Dano    |    19 Iul 2020   •   15:00
ULTIMA ORĂ. Klaus Iohannis, anunț important pentru români
Sursa foto: Presidency

Klaus Iohannis a anunțat astăzi că este moderat optimist în privința încheierii unui acord privind planul european de relansare economică, dar că va urma o nouă noapte de negocieri. Președintele spune că se discuta foarte intens despre condițiile de acordare a sumelor.

”Din fericire in Romania tema statului de drept a fost rezolvată pozitiv prin schimbarile politice. Astăzi se negociaza în formate mai mici, în curand o sa incepem un nou plen”, a declarat președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, pentru Romania, temele prioritare sunt aceleasi - fonduri pentru coeziune, autostrăzi, școli, agricultură și pentru refacerea economiei.

„Dar până nu s-a negociat totul, nu s-a negociat nimic”, a mai spus Klaus Iohannis.

Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro

Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro.

Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui "mecanism de urgenţă" pentru blocarea alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate. Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.

În contextul impasului, cancelarul german, Angela Merkel, a semnalat duminică dimineaţă că există posibilitatea unui eşec al summitului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close