Un fotomodel doarme de 3 nopți pe aeroportul Henri Coandă

de D.G.    |    22 Feb 2016   •   22:05
Un fotomodel doarme de 3 nopți pe aeroportul Henri Coandă foto: pixabay.com
UPDATE - Precizarea MAE:

Potrivit dispoziţiilor cadrului normativ european în domeniul politicii uniforme de vize, cetăţenii brazilieni sunt scutiţi de la obligativitatea obţinerii unei vize de scurtă şedere pentru a intra pe teritoriul Statelor Membre ale Uniunii Europene şi, implicit, pentru a călători în România, pentru şederi care nu depăşesc 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Cu toate acestea - după cum este cazul în orice Stat Membru UE - în vederea obţinerii unui permis de şedere în România, anterior intrării pe teritoriul ţării, cetăţenii statelor terţe trebuie să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, în vederea solicitării unei vize de lungă şedere. Străinii căsătoriţi cu cetăţeni români pot solicita vize de lungă ședere în scopul reîntregirii familiei printr-o procedură simplificată din punct de vedere al documentelor necesare.
 
Totodată, în orice situaţie, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, cetăţenilor care depăşesc perioada maximă de şedere permisă în România, respectiv 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile, cu sau fără obligaţia de a deţine o viză, nu le mai este permisă intrarea pe teritoriul ţării, până la momentul la care poate fi calculată o nouă perioadă de 180 de zile prin raportare la perioada de şedere ilegală. 
 
Cetăţeana braziliană beneficiază, oricând, de posibilitatea solicitării unei vize de lungă şedere pentru reîntregirea familiei, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al României, în orice stat în care va intra legal. Ca efect al obţinerii vizei de lungă şedere, după intrarea în ţară, cetăţeana braziliană va fi în măsură a se adresa Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru solicitarea unui permis de şedere temporară.
 
Ministerul Afacerilor Externe nu deţine competenţe pentru gestionarea situației cetăţenilor străini odată ce aceştia au ajuns la frontiera de stat sau pe teritoriul ţării. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe nu deţine atribuţii cu privire la eliberarea de vize în punctele de trecere a frontierei de stat.
______________________________________

Eloisa Birleanu, un fotomodel brazilian de talie internationala, traieste cosmarul vietii sale. Tanara a ramas in zona de tranzit a ''Aeroportului Henri Coanda'' de trei zile si trei nopti, potrivit stirileprotv.ro.

In ciuda faptului ca este casatorita cu un roman, au un copil impreuna si traiesc in Bucuresti, femeia nu are actele in regula. Drept urmare, vineri, cand s-a intors de la Londra, unde are a participat la saptamana modei, a fost oprita de politistii de frontiera romani.

Autoritatile precizeaza ca Eloisa, care este cetatean brazilian, nu mai indeplineste conditiile de intrare in Romania.

"Nu i s-a permis intrarea, intrucat a stat deja 90 de zile in decurs de 180 de zile", spun cei de la Politia de Frontiera.

Asta desi tanara are resedinta stabilita in Romania si este casatorita cu un roman. Insa legile spun altceva. Ori obtine permis de sedere ori la fiecare 3 luni trebuie sa plece si sa reintre in tara.

Cum nu a indeplinit niciuna dintre proceduri a ramas in zona de tranzit. Sotul ei, fotomodelul Andrei Birleanu, spune ca ceea ce se intampla are drept cauza felul in care autoritatile romane raspund solicitarilor facute de cetatenii straini.

Ca sa prezinte un dosar complet la centrul pentru imigrari, cei doi soti povestesc ca au asteptat 4 luni dupa ANAF sa le autentifice contractul de inchirierea a casei.

Asa se face ca perioada de 90 de zile, in care fotomodelul avea vreme sa intre in legalitate, a expirat. Eloise va dormi si in aceasta noapte in aeroport, apoi va incerca o varianta complicata si costisitoare pentru a putea sa ajunga acasa.

Asta inseamna ca in zilele urmatoare se plece intr-o alta tara, sa solicite la ambasada Romaniei de acolo viza de sedere, sa astepte raspunsul si, apoi, sa revina. De ce ministerul de externe nu poate sa o ajute sa-si rezolve problema direct de pe aeroport? Pentru ca nu exista o procedura in acest sens.

x close