
Coiful de aur de la Coţofeneşti și cele trei brățări dacice ar fi fost furate ca monedă de schimb pentru ca un criminal român să scape de pedeapsa cu închisoarea, au declarat surse apropiate anchetei citate de site-ul de ştiri al postului de televiziune olandez, RTL Nieuws.
Astfel, scenariul cel mai probabil este că în special coiful dacic, vechi de 2500 de ani şi de neînlocuit, este încă intact. „Se adună indiciile că acesta nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliţiei. Probabil că obiectul de valoare se află încă în Olanda. „Probabil se află în apropiere de Heerhugowaard, înfăşurat într-un prosop”, a declarat sursa citată.
Comanda pentru furtul de opere de artă ar fi venit însă din România, au declarat pentru RTL Nieuws surse independente una de celaltă. Comoara dacică ar fi fost furată la comanda unui mare interlop care vrea să scape de pedeapsa cu închisoarea. Această persoană ar vrea să înapoieze casca şi brăţările în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale. RTL Nieuws precizează că nu a aflat despre ce criminal este vorba.
Deşi poliţia continuă să investigheze şi alte piste, „se pune din ce în ce mai mult accentul pe un comanditar român”, afirmă o sursă apropiată anchetei.
Nu este neobişnuit ca infractorii să achiziţioneze opere de artă pentru a le folosi ca monedă de schimb pentru reducerea pedepsei, notează RTL Nieuws. Astfel, două tablouri de Van Gogh furate din Muzeul Van Gogh în 2003 au apărut într-o ascunzătoare a criminalului italian Raffaele Imperiale. Italianul a pus justiţia pe urmele hoţilor în schimbul unei pedepse mai uşoare. Recent, s-a descoperit că un tablou de Frans Hals, furat acum cinci ani, se află probabil în posesia criminalului belgian Flor B.
Parchetul olandez nu a dorit să comenteze acest aspect: „Nu putem spune nimic despre existenţa unui comanditar. Prin urmare, sugestiile şi afirmaţiile dumneavoastră, bazate pe surse, rămân în întregime responsabilitatea dumneavoastră”, a transmis Parchetul, care de asemenea, nu a răspuns la întrebările privind posibila implicare a bandei de motociclişti Hardliners.
Potrivit uneia dintre surse, Parchetul păstrează în mod deliberat secretul. „Este un caz foarte delicat. Dacă Olanda vorbeşte despre un comanditar român, se va declanşa imediat un scandal diplomatic”, a explicat sursa.
„Este o informaţie nouă pentru mine şi pentru clientul meu”, a declarat Dennis Vlielander, avocatul lui Douglas W., referindu-se la sursele RTL Nieuws care vorbesc despre implicarea bandei de motociclişti Hardliners şi a unui comanditar român. „Clientul meu nu se recunoaşte în aceste afirmaţii. În plus, nu avem niciun comentariu în acest moment. Preferăm să discutăm conţinutul cazului în sala de judecată”, a transmis avocatul.
Micha Jonge Vos, avocatul lui Bernhard Z., a fost laconic: „Am ascultat cu interes, dar nu am niciun comentariu.”
RTL Nieuws menţionează că nu a reuşit să ia legătura la timp cu avocaţii membrilor Hardliners şi ai lui Jan B. Reacţia lor va urma probabil mai târziu.
RTL Nieuws a investigat în ultimele luni furtul de opere de artă şi a discutat cu surse din cadrul poliţiei şi justiţiei din Olanda şi România, cu avocaţi şi cu surse din mediul infractor. Din diverse motive, printre care şi siguranţa personală, unele surse au dorit să rămână anonime. RTL Nieuws a respectat această dorinţă, precizează postul de televiziune.