Antena 3 CNN Actualitate Un nou pas spre autonomia Ținutului Secuiesc. Carte de identitate secuiască pentru locuitorii din Covasna și Harghita

Un nou pas spre autonomia Ținutului Secuiesc. Carte de identitate secuiască pentru locuitorii din Covasna și Harghita

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) vrea să introducă o carte de identitate secuiască pentru locuitorii din Covasna și Harghita. Aceasta ar urma să aibă, pe lângă elementele de identificare a persoanei, și un angajament față de autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc.

Un nou pas spre autonomia Ținutului Secuiesc. Carte de identitate secuiască pentru locuitorii din Covasna și Harghita
de Gabriel Dano    |    07 Dec 2021   •   23:39

Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul hotărâre privind introducerea cărții de identitate secuiești, scrie agenția maghiară de presă Hirado citată de Pro TV..

Ținutul Secuiesc este o regiune istorică a României, situată în sud-estul Transilvaniei, într-o zonă locuită majoritar de secui, pe teritorii care aparțin administrativ în principal de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, dar și din Alba, Bacău, Cluj și Neamț.

În accepțiunea istorico-etnografică, regiunea din partea sud-estică a Transilvaniei, locuită în majoritate de secui (subgrup etnic maghiar cu o conștiință istorică aparte, cu specificități etnografice, respectiv de dialect) și, care cuprinde teritoriile fostelor scaune secuiești.

Respectivele teritorii se găsesc actualmente incluse administrativ în județele Alba, Bacău, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș și Neamț. Colocvial, sub denumirea de Ținutul Secuiesc se înțelege numai teritoriul format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, potrivit Wikipedia.

În aprilie 2020, senatul respingea proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. La acel moment, președintele României, Klaus Iohannis, declara, la Palatul Cotroceni, că, în timpul pandemiei de coronavirus, când Guvernul ia măsuri pentru limitarea răspândirii cu coronavirus, PSD încearcă să facă în așa fel încât să dea Ardealul ungurilor.

"Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc.  E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României, în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor.

PSD se luptă în birourile în Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu, oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?".

Marcel Ciolacu s-a arătat foarte deranjat de acest anunț și a spus că PSD este împotriva acestui proiect.

"Ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis arată cât de jos poți să ajungi în politică. Este o ieșire care descalifică total funcția prezidențială! Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român! Președintele Iohannis știa că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Știa că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Așa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieșire anti-românească și anti-democratică", spunea Marcel Ciolacu.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close