Antena 3 CNN Actualitate Unul dintre criminalii care nu s-au mai întors în penitenciare, arestat după scandalul Gorbunov

Unul dintre criminalii care nu s-au mai întors în penitenciare, arestat după scandalul Gorbunov

Unul dintre criminalii care nu s-au mai întors în penitenciare, arestat după scandalul Gorbunov
Sursa foto: criminal arestat
02 Feb 2009   •   23:41

Reporterii Antena 1 au încercat să afle câţi dintre deţinuţii din România au mai uitat să se întoarcă la puşcărie după ce au fost eliberaţi temporar. O misiune aproape imposibilă în urma căreia au descoperit un adevăr şocant: criminalii se plimbă liniştiţi printre noi. Unul dintre ei, însă, a fost prins luni, după 8 luni de căutări. Şi, evident, numai după ce s-a declanşat scandalul eliberării lui Gorbunov.
Un om îţi ţine uşa la lift, altul îţi dă coate şi te calcă pe bombeuri într-un metrou aglomerat. Le mulţumeşti, le ceri socoteală sau nu le dai nicio importanţă. Ceea ce nu ştiţi despre aceşti oameni e că unul dintre ei ar putea fi un criminal feroce, care nu şi-a ispăşit pedeapsa.
În fiecare an, cel puţin un deţinut iese din închisoare înainte de termen, din cauza unei probleme medicale. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova a ajuns mai degrabă o pensiune decât o puşcărie. 19 deţinuţi au dispărut de-aici, după ce au fost eliberaţi condiţionat. Printre ei, fostul suspect al dublului asasinat de la Braşov: Serghei Gorbunov.
Serghei Gorbunov a reuşit să pozeze într-un cetăţean obişnuit. La fel şi alţi 11 puşcăriaşi care au scăpat de celulele din Jilava cu o simplă scutire medicală. Când am vrut să le aflăm datele, ne-am luptat 8 ore cu birocraţie, legi şi calculatoare stricate.
Coincidenţă sau nu, rotiţele anchetatorilor au fost unse după eliberarea lui Gubronov. Unul dintre urmăriţi, a fost prins şi audiat chiar luni. Este vorba de Emil Nicola, un criminal periculos, condamnat la 25 de ani de închisoare, care nu s-a mai întors după gratii.
Pe scurt, dacă un evadat nu face o prostie cât timp este urmărit general, nu va fi prins şi reîncarcerat. Şi asta pentru că nu scrie nicăieri că vecinul de la 3 este sau nu un criminal periculos dat în urmărire. Niciunul dintre siteurile penitenciarelor din România nu are o listă cu deţinuţii dispăruţi. Doar pe IGP se poate găsi o astfel de listă, doar cu numele, fără semnalmente, fără indicii şi cu o singură poză alb-negru a evadatului.
În Statele Unite ale Americii, FBI-ul afişează pe site-ul lor un fel de curriculum vitae al urmăriţilor. Pe lângă semnalmente, semne distinctive, am putea afla şi care e mâncarea preferată a unui urmărit general. Să nu mai vorbim de recompense, care ajung la mici averi, în funcţie de cât de periculos este un dispărut.

Observator

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close