Antena 3 CNN Actualitate Urmaşii Marthei Bibescu revendică parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia

Urmaşii Marthei Bibescu revendică parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia

Urmaşii Marthei Bibescu revendică parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia
Sursa foto: palatul Mogosoaia
06 Apr 2010   •   15:54

Moştenitorii Marthei Bibescu revendică parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia. Procesul intentat de Jean Valentine Louise Ghika şi Christopher John Ghika va începe la data de 26 aprilie la Tribunalul Bucureşti. În situaţia în care restituirea nu va fi posibilă, cei doi cer despăgubiri de aproximativ 10 milioane de euro, valoarea de piaţă a palatului.

Cei doi urmaşi ai Marthei Bibescu au chemat în judecată Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti, comuna Mogoşoaia, statul român, Municipiul Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Ei sunt reprezentaţi de casa de avocatură "Stoica si Asociatii", a fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.

Pe lângă cererea de chemare în judecată, urmaşii Marthei Bibescu au depus la tribunal şi o serie de documente, printre care traduceri ale certificatelor de moştenitor şi mai multe procese-verbale care detaliază ce suprafeţe, imobile şi obiecte erau pe domeniu la preluarea de către stat.

Parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia se află în administrarea Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti, informează Mediafax.


Domeniul de la Mogoşoaia a fost naţionalizat în 1949, fiind utilizat de Ministerul Învăţământului Public, Sfatul Popular al Capitalei, Ministerul Forţelor Armate, Comitetul pentru Artă, precum şi Uniunea Artiştilor Plastici, a Compozitorilor, a Scriitorilor şi a Arhitecţilor.

Până la cutremurul din 1977, palatul a fost administrat de Muzeul Naţional de Artă. După cutremur, tot inventarul a fost mutat în muzeu unde a rămas până în 1991.

În 1970, o suprafaţă de 18 hectare din parcul complexului a trecut în administraţia Direcţiei Domeniului Public al Municipiului Bucureşti, iar din 1990, în administrarea Centrului de Cultură şi Creaţie Mogoşoaia - Buftea.

În anul 1993, Ministerul Culturii a înfiinţat Centrul Naţional de Cultură Mogoşoaia, care a preluat administrarea palatului.

Palatul Mogoşoaia este un monument istoric din 1945. Construcţia sa a fost începută de Constantin Brâncoveanu în 1688. Între anii 1832-1945, domeniul a aparţinut familiei Bibescu.

Antena3.ro




×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close