Antena 3 CNN Actualitate Cupola de foc acoperă România! Două săptămâni de caniculă extremă

Cupola de foc acoperă România! Două săptămâni de caniculă extremă

Aerul fierbinte din Nordul Africii a ajuns deasupra țării noastre şi aduce temperaturi de până la 40 de grade la umbră.

Cupola de foc acoperă România! Două săptămâni de caniculă extremă
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    21 Iul 2022   •   10:05

Semnele rele se vad deja: culturi distruse, râuri și fântâni secate, incendii de vegetație.  

Dunărea a scăzut atât de mult încât pe anumite sectoare barjele pot eșua.  

În Vestul țării, arșița s-a instalat deja. Iar Înaltpreasfințitul Teodosie își continuă lupta spirituală împotriva secetei. Și-a scos altarul în câmp, unde s-a rugat să vină ploaia.  

Cupola de foc a ajuns deja deasupra României, iar locuitorii din vestul țării sunt primii care resimt din plin acest lucru. 

”Apa este numai pentru băut, pentru gătit și atât!”, spune o femeie care își face provizii de apă dintr-un loc public. 

Cele mai mari probleme sunt însă pe Dunăre, unde apa scăzută pune în pericol circulația mărfurilor. În cel mult o săptămână, vor mai putea naviga doar ambarcațiunile de pasageri, avertizează autoritățile fluviale. 

”Este mică de tot, cel puțin 1,5 m e scăzută! Uitați-vă la barja aia, aproape că nu se vedea, acum este afară din apă!”, spune un bărbat. 

”Foarte slab, nici peștele nu merge! Față de alți ani e joasă și nu știu care motivul, ori că e dirijată de la barajele din Iugoslavia sau e reglată de la noi de la Turnu Severin...”adaugă un pescar. 

Un indicator al nivelului scăzut al Dunării, în dreptul orașului Galați, este o insulă de nisip care apare doar în verile foarte secetoase. Niciodată nu a fost atât de mare. Acum are o întindere de aproximativ un kilometru. 

La Porțile de Fier, debitul Dunării este de 2.300 de metri cubi pe secundă și, într-o săptămână, va fi de doar 2000, ceea ce va duce fluviul spre cote minime istorice. 

Peste 30 de județe vor fi afectate de arșița. În marile orașe autoritățile vor înființa puncte de ajutor medical. 

Iar preoții din întreaga țară fac rugăciuni pentru ploaie. 

”Vom face rugăciuni ca să cerem ajutorul lui Dumnezeu că așa au făcut înaintașii noștri”, susține ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

Slujbele vor continua și în următoarea perioadă si vor fi săvârșite de 3 ori pe săptămână. 

Temperaturile vor crește din ce în ce mai mult, iar sâmbătă vor depăși 40 de grade Celsius la umbră în zonele de câmpie din sudul și din vestul țării. Duminică temperaturile vor bate puțin în retragere în Ardeal și la munte, unde va și ploua, dar săptămâna viitoare va fi din nou vreme anormal de caldă. 

×
Subiecte în articol: canicula
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close