Antena 3 CNN Actualitate Viaţa lângă dealul de substanţe toxice

Viaţa lângă dealul de substanţe toxice

Viaţa lângă dealul de substanţe toxice
04 Iun 2007   •   16:33

Un deal ciudat a devenit obiect de dispută între locuitorii oraşului Pantelimon şi firmele de pe platforma Neferal-Acumulatorul din marginea Capitalei. Noua formă de relief este un conglomerat de substanţe toxice: resturi de plumb, cupru, zinc, aluminiu, oxizi şi cianuri. În Pantelimon, concentraţiile maxime acceptate de plumb şi carbon sunt depăşite de peste 40 de ani.

Angajaţii de la Neferal păzesc cu străşnicie halda de steril. ?Platforma Neferal- Acumulatorul- IAMN a fost o zonă care a adus mari prejudicii şi în agricultură şi populaţiei din Pantelimon?, spune primarul localităţii. Substanţele toxice din sol ajung în fântânile oamenilor. De ani de zile, primăria se luptă cu firmele de pe platformă şi cu autorităţile de mediu.

Directorul societăţii Neferal nu a vrut să vorbească în faţa camerei de filmat. El susţine că sterilul este o moştenire nepericuloasă. Mai mult, că ar aparţine vecinilor de pe platformă: Acumulatorul şi Institutul pentru Metale Rare. Cu toate acestea, Agenţia Regională de Mediu le-a impus celor trei firme ecologizarea zonei.

Fabrica Acumulatorul nu poate face nimic deocamdată pentru că are alte probleme. Este în procedură de faliment. Deocamdată, halda de steril foloseşte numai căutătorilor de fier vechi. Şi paznicilor. Care o apără de presa indiscretă.

Antena 3

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close