Antena 3 CNN Actualitate Vineri 13. Zi sfântă - Izvorul Tămăduirii

Vineri 13. Zi sfântă - Izvorul Tămăduirii

Vineri 13. Zi sfântă - Izvorul Tămăduirii
13 Apr 2007   •   08:24

Chiar dacă este vineri, 13, este o zi sfântă pentru credincioşii ortodocşi care sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Mii de pelerini au venit la Brăila, încă de joi seară, ca să ia apă sfinţită de la izvorul de sub altarul Bisericii Greceşti, despre care s-a dus vestea că ar avea puteri vindecătoare. Enoriaşii au venit din timp, hotărâţi să îndure frigul şi oboseala, numai ca să poată lua apa sfinţită. La Brăila, sunt aşteptaţi să vină aproximativ 100.000 de credincioşi din ţară, dar şi din străinătate.

Sărbătoarea de vineri va aduce mii de pelerini şi în judeţul Constanţa, la mănăstirea Dervent, un alt loc unde se află un izvor tămăduitor. În Bucureşti, Patriarhul Teoctist va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului. Istoricul acestei zile este legat de o serie de minuni. Prima dintre ele a avut loc în jurul anului 450, la Constantinopol. Viitorul împărat Leon cel Mare, pe când era încă un om simplu, a întâlnit, într-o pădure deasă, un orb, care, din cauza călătoriei şi a arşitei, era foarte însetat. Cum orbul nu putea să umble mai mult, Leon a plecat în căutarea apei. A căutat ore în şir însă fără succes.

La un moment dat Leon a auzit atunci glasul Maicii Domnului, care l-a îndrumat spre mijlocul pădurii, unde exista un izvor. După ce orbul şi-a potolit setea, acelaşi glas l-a îndemnat pe Leon să-i stropească ochii bătrânului nevăzător. Şi o altă minune s-a împlinit - orbul şi-a recăpătat vederea. Ulterior, Leon a fost proclamat împărat şi, pentru a evoca acele minuni, a înălţat o biserică. Mai târziu, urmaşul său, împăratul Iustinian, după ce s-a vindecat de o boală incurabilă, cu apa aceluiaşi izvor, în semn de recunoştinţă, a construit şi el o impresionantă biserică. Chiar şi în vremea urmaşilor lui, izvorul şi-a continuat lanţul de minuni, vindecând boli şi răni.

Vinerea Izvorului Tămăduirii a devenit, cu vremea, o sărbătoare a Maicii Domnului, care e privită ca un ?izvor? binefăcător , revărsat peste oameni. Astăzi, în biserici sau în fântâni şi izvoare, are loc sfinţirea apei mici, iar în unele părţi, preoţii botează şi casele credincioşilor cu apă sfinţită.

Antena 3

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close