Antena 3 CNN Actualitate Viorica Dăncilă, măsuri drastice după tragedia Caracal: Minimum 20 de ani pentru omor și între 5 și 12 ani pentru viol

Viorica Dăncilă, măsuri drastice după tragedia Caracal: Minimum 20 de ani pentru omor și între 5 și 12 ani pentru viol

Viorica Dăncilă, măsuri drastice după tragedia Caracal: Minimum 20 de ani pentru omor și între 5 și 12 ani pentru viol
Sursa foto: Foto: Viorica Dăncilă/ Facebook
27 Aug 2019   •   14:11

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în ședința de Guvern, că Executivul urmează să adopte un act normativ care va cuprinde mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea localizării persoanelor care sună la numărul de urgenţă 112, după tragedia de la Caracal.

Maximul amenzii aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, printr-un act normativ privind îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă. 

De asemenea, pedeapsa pentru omor calificat va fi crescută pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol vor fi cuprinse între 5 și 12 ani.

„După tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii. Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la începutul şedinţei de Guvern. 

Premierul a adăugat că vor fi înăsprite şi sancţiunile în cazul apelurilor false la 112. 

„Totodată, este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate.Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei ”, a mai adăugat premierul.

 

×
Subiecte în articol: viorica dancila
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close