Antena 3 CNN Actualitate Ziua Naţională Fără Tutun: În pofida campaniilor, românii renunţă greu la fumat

Ziua Naţională Fără Tutun: În pofida campaniilor, românii renunţă greu la fumat

Ziua Naţională Fără Tutun: În pofida campaniilor, românii renunţă greu la fumat
20 Noi 2008   •   08:35

Campaniile anti-fumat, dar posibil şi efectele crizei au dus la o scădere cu şase la sută a numărului de fumători din România, din 1999 şi până acul acesta. În această perioadă bărbaţii au avut mai multă voinţă şi s-au lăsat în număr mai mare de fumat decât femeile. Astfel, dacă în 1999 se înregistra un procent de 36% de fumători , acum acesta a ajuns la 30%. Acestea sunt datele studiilor prezentate de Institutul de Pneumologie ?Marius Nasta?, din Bucureşti. Conferinţa organizată a marcat Ziua Naţională Fără Tutun, sărbătorită joi.
Conform studiului, bărbaţii par mai dispuşi să renunţe la ţigări- dacă în 2004, 48,7% dintre bărbaţi fumau, acum procentul lor nu depăşeşte 42%. În schimb, proporţia femeilor fumătoare se menţine la 25%, scrie Evenimentul Zilei. Totuşi cifrele nu prezintă realitatea pe deplin- campania de anul trecut ?Stop fumat? a adus doar 2000 de persoane in cabinetele de consiliere pentru eliminarea dependentei. Rezultatele nu par să fie foarte încurajatoare totuşi- doar 33% au reuşit să se lase de fumat în termeni de trei luni de la începereea tratamentului.
În România se înregistrează, anual, aproximativ 33.000 de decese ca urmare a consumului de tutun. Fumatul pare a fi principalul responsabil pentru producerea infarctului la 75% dintre consumatorii de tutun cu vârsta sub 50 de ani.
Medicii au mai atras atenţia şi asupra faptului că sute de mii de oameni sunt expuşi afecţiunilor respiratorii prin expunerea la fumatul pasiv.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close