Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Mii de români din diaspora au votat degeaba prin corespondenţă. Voturile lor nu au ajuns la Biroul Electoral

Mii de români din diaspora au votat degeaba prin corespondenţă. Voturile lor nu au ajuns la Biroul Electoral

Mii de românii din diaspora, care au ales să voteze prin corespondenţă tocmai pentru a nu se deplasa la secţiile de votare şi de a evita astfel riscul unei posibile infectări cu coronavirus, au fost chemaţi să voteze, după ce voturile lor nu au ajuns la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă.

Mii de români din diaspora au votat degeaba prin corespondenţă. Voturile lor nu au ajuns la Biroul Electoral
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    05 Dec 2020   •   14:54

Situaţia a fost întâlnită în numeroase ţări printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Austria.

Astfel, românii au primit un mail prin care au fost înştiinţaţi că votul lor prin corespondenţă nu a fost validat.

"Plicul NU a fost validat. Plicul dumneavoastră cu votul pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 6 decembrie 2020 NU A AJUNS la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă. Vă rugăm să vă îndreptaţi către cea mai apropiată secţie de vot", arată unul dintre numeroasele mesaje trimise către cei al căror vot nu a ajuns la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă.

La alegerile parlamentare 2020 de duminică, 6 decembrie, românii din diaspora îi vor alege pe cei patru deputaţi şi doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament.

Reacţia USR-PLUS, după ce voturile românilor din diaspora au fost pierdute

"Primim mii de sesizări din partea românilor din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondență nu a ajuns la AEP.
Ei și-au înțeles îndatorirea civică de a vota și au făcut-o în condiții de siguranță folosind votul prin corespondență. Acum li se spune că au făcut-o degeaba.

AEP ne spune că aproape jumătate din voturile prin corespondență au fost pierdute. Nu ne interesează un joc de pasare a responsabilității între AEP și Poșta Română, vrem un răspuns clar pe care aceste două instituții le datorează cetățenilor români.

Numirile politice în companii și instituții ale statului afectează performanța acestora și azi se vede încă o dată nevoia de profesionalizare pe toate paliererele statului. 

Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca cetățenii al căror vot nu a ajuns la AEP să știe și să găsească soluții să voteze fizic. Îi rugăm pe toți românii din diaspora să își verifice mailul pentru a ști dacă trebuie să voteze fizic", se arată într-o informare USR-PLUS.

MAE, despre votul românilor din diaspora pentru alegeri parlamentare 2020

Prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat în cele mai estice secții de votare, organizate în Noua Zeelandă și Australia
 
Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6 secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.
 
La ora 14.00, ora României, se va încheia prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.
 
La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării la secția organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe. La aceeași oră, votarea este în curs de desfășurare în 696 de secții de votare din Republica Coreea, Japonia, Australia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federația Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal, Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay și Canada.
 
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020. Secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.
 
De asemenea, MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări. Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt: purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot; păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.
 
MAE reamintește că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. 
 
Astfel, cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu. 
 
Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar), însoțit de un document emis de autoritățile statului de reședință prin care se dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile (lista acestor documente poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf). 

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate românești enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. La următoarea adresă pot fi consultate documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 și sunt considerate valabile, potrivit legislației statului respectiv: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2020/alegeriparl_2020/lista_documente_valabile_expirate_inainte_de_1_martie.pdf. Cetățenii români cu reședința în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine atât în original, cât și în copie, precum și în format electronic.
 
MAE recomandă cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăsește și harta interactivă a secțiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.
 
În final, MAE reamintește că a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, ce conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secțiilor de votare și măsurile specifice de siguranță sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii români din afara granițelor țării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secție.

×
Parteneri
Cea mai puternică rugăciune către Duhul Sfânt. Se rosteşte de Rusalii
x close