Antena 3 CNN Alegeri Locale 2016 Nicușor Dan nu renunță. Demers de ultimă oră al USB privind renumărarea voturilor pentru Clotilde Armand

Nicușor Dan nu renunță. Demers de ultimă oră al USB privind renumărarea voturilor pentru Clotilde Armand

Nicușor Dan nu renunță. Demers de ultimă oră al USB privind renumărarea voturilor pentru Clotilde Armand
Sursa foto: Foto: Clotilde Armand/Facebook
08 Iun 2016   •   16:44

Uniunea Salvaţi Bucureştiul va face o cerere de intervenţie principală în cadrul procesului prin care Judecătoria Sectorului 1 urmează să valideze rezultatele alegerilor locale şi va solicita renumărarea voturilor în 17 secţii, a anunţat, miercuri, liderul USB, Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Hotărârea Biroului, aşa cum este făcută legea alegerilor locale, este definitivă, nu mai poate fi contestată la un birou superior. Ea este definitivă, însă, din interpretarea acestei legi, cu Legea 215, va exista un proces la Judecătoria sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător va valida aceste alegeri şi în cadrul acelui proces noi vom face o cerere de intervenţie principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral şi vom cere judecătorului de la Judecătoria sectorului 1, în cadrul acelui proces, să dispună el renumărarea voturilor în acele secţii de votare", a explicat liderul USB, citat de Agerpres.

Procesul va avea loc în următoarele zile

Nicuşor Dan a spus că procesul ar trebui să aibă loc în următoarele trei-patru zile. Pe de altă parte, el a precizat că USB va face o cerere de informaţii publice către AEP, pentru a vedea "toţi sacii cu toate semnăturile".

"Vrem ca aceasta să devină o procedură curentă - după toate alegerile oricine să poată verifica semnăturile din toţi sacii care sunt în depozitul AEP. Vom face mai întâi o cerere către autoritate. Dacă ei ne vor da posibilitatea, vom face verificarea, dacă nu, atunci vom merge pe Legea 544 a informaţiilor publice", a adăugat Dan.

Cererea USB de renumărare a voturilor, respinsă de Biroul Electoral Sector 1

"Cu unanimitate de voturi s-a hotărât de Biroul de circumscripție al sectorului 1 respingerea ca neîntemeiată a solicitării USB de renumărare a voturilor", a declarat pentru președintele Biroului Electoral Sector 1, procuror Alexandru Stoian.

Uniunea Salvați Bucureștiul a cerut renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ''s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă'' între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand.

Nicușor Dan a reiterat motivele pentru care USB a solicitat renumărarea voturilor, arătând că au existat două abateri statistice. Pe de o parte, în anumite secţii, rezultatele candidatei USB, Clotilde Armand, au fost mai mici decât rezultatele pentru lista de Consiliu local, spre deosebire de toate celelalte secţii. În aceleaşi secţii, 12 la număr, rezultatele ei erau mult mai mici decât rezultatele lui Nicuşor Dan pentru candidatura la Primăria Generală.

Totodată, Nicuşor Dan a declarat că USB nu a avut reprezentanţi în mai multe secţii de votare, iar în acestea diferenţele dintre Clotilde Armand şi Dan Tudorache erau foarte mari. De asemenea, a atras atenţia asupra procedurii "total neunitare în care se numără voturile". Conform legii, preşedintele secţiei de votare ar trebui să ia fiecare buletin şi să îl deschidă în faţa tuturor celorlalţi membri.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close