Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Numărarea voturilor va fi făcută sub supraveghere video

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Numărarea voturilor va fi făcută sub supraveghere video

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Numărarea voturilor va fi făcută sub supraveghere video
19 Oct 2016   •   16:58

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secţiile din România şi din străinătate la alegerile parlamentare, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache. 

Potrivit acestuia, tabletele aflate în dotarea tuturor secţiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfăşurarea procesului de numărare a voturilor. 

"Este o măsură pe care (...) noi am considerat-o foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral", a afirmat Tudorache. 

El a subliniat că această măsură este în beneficiul tuturor partidelor politice care vor participa în cursa electorală. 

"Va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numărare a voturilor în acea etapă. Acea porţiune de timp din procesul electoral se va înregistra (...) în memoria internă a tabletelor. Tabletele (...) au număr unic de înregistrare, care este desemnat pentru fiecare secţie de votare în parte. Ele (înregistrările - n.r.) vor fi stocate şi puse la dispoziţia Biroului Electoral Central, atunci când există sesizări cu privire la integritatea procesului electoral, astfel încât să poată să ajute BEC în soluţionarea acestor posibile sesizări. Înregistrarea va fi stocată timp de trei luni, după care va fi ştearsă", a explicat Tudorache. 

Ministrul a precizat că înregistrările vor fi făcute de operatorii tabletelor. "Nu este vorba despre o sarcină pentru membrii comisiei sau pentru membrii Biroului. Tocmai pentru că este o măsură tehnică, sarcina revine operatorului de tabletă", a spus Tudorache. 

Conform ministrului Afacerilor Interne, prin realizarea acestor înregistrări nu este vizată constituirea de probe în instanţă. "Aici nu vorbim de constituirea de probe într-un dosar, civil sau penal. Nu asta este intenţia noastră. La acest moment nu avem (...) niciun mijloc prin care să putem să avem o monitorizare a acelei părţi foarte importante din procesul electoral, care până acum ducea mereu în zona de suspiciune. Apăreau mereu (...) aceste suspiciuni cu privire la modul în care s-au numărat voturile, la modul în care au fost voturi anulate sau nu", a explicat Tudorache. 

Întrebat dacă aceste înregistrări vor putea fi folosite ca probe în instanţă, Tudorache a spus că este la latitudinea BEC şi a instanţei. "Este la latitudinea instanţei, la latitudinea BEC. (...) Noi (...) le dăm şi această posibilitate. Cum o vor folosi cei de la BEC şi instanţele (...) este decizia dumnealor", a precizat Dragoş Tudorache. 

O altă măsură prevăzută în hotărârea adoptată miercuri de Guvern se referă la ştampilele cu menţiunea "Votat" şi la introducerea unui nou model de plic şi a unui nou model de securizare a acestor ştampile după închiderea urnelor de vot. 

"Ceea ce se prevede în hotărârea de Guvern este modelul de plic, un plic care va fi achiziţionat în mod centralizat de către minister şi care apoi va fi predat către birourile şi secţiile de votare. Sunt plicuri transparente, autosigilante şi cu un număr unic de înregistrare, în aşa fel încât să nu existe nicio suspiciune cu privire la modul în care ştampilele sunt închise şi securizate, după ora 21,00", a mai afirmat ministrul Tudorache. 

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close