Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 Cu cine va guverna PSD? Liviu Dragnea: "Astăzi am vorbit cu partenerii noștri despre programul de guvernare"

Cu cine va guverna PSD? Liviu Dragnea: "Astăzi am vorbit cu partenerii noștri despre programul de guvernare"

Cu cine va guverna PSD? Liviu Dragnea: "Astăzi am vorbit cu partenerii noștri despre programul de guvernare"
15 Dec 2016   •   21:28

PSD şi ALDE au 250 de mandate, deci 54% din numărul total de mandate - suficient pentru realizarea unei majorităţi parlamentare -, iar joi a avut loc o primă întâlnire între liderii celor două formaţiuni, pe marginea programului de guvernare, a declarat preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea.

"Astăzi Biroul Electoral Central a stabilit repartizarea mandatelor de deputaţi şi senatori pentru fiecare formaţiune care a intrat în Parlament. PSD va avea în total 221 de mandate, ceea ce reprezintă 47,5%. Am auzit vorbindu-se despre două condiţii: o condiţie matematică şi o condiţie politică pentru realizarea unei majorităţi parlamentare. Din punct de vedere matematic, PSD împreună cu ALDE au un număr suficient de mare pentru a deţine majoritatea în ambele Camere şi în Camere reunite. Practic, PSD şi ALDE au 250 de mandate - 54% din numărul total -, deci condiţia matematică e îndeplinită", a precizat Dragnea, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD din Băneasa.

În ceea ce priveşte a doua condiţie - cea politică -, preşedintele PSD a subliniat că ea a fost îndeplinită de români, duminică, la vot.

"Cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă democraţia şi nu respectă suveranitatea acestui popor", a subliniat el.

Preşedintele PSD a precizat că întâlnirea cu ALDE s-a referit la programul de guvernare.

"Am avut astăzi prima întâlnire cu colegii de la ALDE. (...) Am avut o discuţie aproape finală pe marginea programului de guvernare. Urmează ca mâine şi poimâine colegi din ambele partide să lucreze la compatibilizarea programelor de guvernare. Din fericire, nu sunt diferenţe foarte mari. Am discutat bineînţeles astăzi şi despre toate zvonurile apărute intens în ultimele zile, foarte intens astăzi. Nu ştiu dacă sunt presiuni asupra dlui Călin Popescu-Tăriceanu, dacă au fost, sunt absolut convins că va spune cât de curând. Dar, din punctul nostru de vedere, aşa cum şi noi şi ALDE am spus în campania electorală, şi cetăţenii au votat în cunoştinţă de cauză, alianţa de guvernare este PSD plus ALDE, nu există nicio ezitare din partea noastră şi a celor de la ALDE. (...) Categoric vom semna un protocol, este firesc să se întâmple aceasta", a spus preşedintele PSD.

Referitor la consultările iniţiate de preşedintele României, Liviu Dragnea a reafirmat că nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o invitaţie la consultări dacă aceasta se încadrează în prevederile constituţionale, când e vorba de desemnarea viitorului premier şi de formarea viitorului guvern.

"Atâta timp cât nu se finalizase procesul de numărătoare, de distribuire şi repartizare a mandatelor, nu aveam pe ce bază să purtăm aceste discuţii. S-au dovedit că ele de fapt n-au dus la niciun rezultat. Şi aşa cum dl preşedinte a tot spus că a enunţat dinainte de alegeri nişte condiţii, şi eu am spus în timpul campaniei că nu putem merge la consultări decât în limitele constituţionale, respectiv după convocarea Parlamentului. După aceasta, PSD va merge cu toată deschiderea la aceste consultări", a precizat Dragnea.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close