Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Când se anunţă rezultatele oficiale şi cum se redistribuie mandatele

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Când se anunţă rezultatele oficiale şi cum se redistribuie mandatele

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Când se anunţă rezultatele oficiale şi cum se redistribuie mandatele
12 Dec 2016   •   08:30

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Biroul Electoral Central (BEC) va comunica rezultatele parţiale şi finale pentru alegerile parlamentare din 2016 după ce fiecare Birou Electoral judeţean va comunica datele. Repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi de senator se fac la nivelul fiecărui judeţ, precum şi la nivel naţional, scrie Jurnalul Național.

Transformarea voturilor în mandate se face separat, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, iar repartizarea mandatelor parlamentare se va face de către biroul electoral de circumscripţie, în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă, însă după ce partidele politice au trecut de pragul electoral. Un partid politic, pentru a intra în Parlament, trebuie să obţină la urne 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Listele de candidaţi care nu vor obţine coeficientul electoral, precum şi voturile neutilizate, nu primesc mandate de senatori sau deputaţi de la biroul electoral de circumscripţie, ci vor fi redistribuite de la BEC.

Redistribuirea se face ţinând cont de coeficientul electoral al circumscripţiei, care este stabilit de Biroul Electoral, prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidaţi ale partidelor politice, la numărul de deputaţi şi senatori, ce urmează să fie aleşi în acea circumscripţie. Coeficientul electoral este numărul întreg, rezultat din această împărţire. Numărul voturilor obţinute de fiecare partid politic se împarte la 1, 2, 3, 4, făcându-se atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale. Câturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se clasifică în ordine descrescătoare, până la concurenţa numărului de mandate neatribuite. În urma centralizării rezultatelor votului, fiecărui partid politic i se repartizează atâtea mandate de deputaţi şi de senatori, de câte ori coeficientul electoral naţional se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, rezultat din însumarea naţională a voturilor neutilizate şi a celor inferioare coeficientului electoral de circumscripţie.

Voturile acordate partidelor care nu vor trece pragul electoral se vor împărți proporțional între partidele care reușesc să intre în Parlament. Dacă un partid va lua 40% din voturi, acesta va beneficia de același procent din voturile „pierdute”.

×
Subiecte în articol: rezultate alegeri parlamentare
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close