Antena 3 CNN Politică ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 VOT DIASPORA. Anunț de ultimă oră despre votul din străinătate

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 VOT DIASPORA. Anunț de ultimă oră despre votul din străinătate

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Prim-adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Bălan, a declarat luni că alegătorii din străinătate vor avea un timp mult mai mic de aşteptare la secţiile de votare la alegerile prezidenţiale.

"Am făcut o statistică la nivelul procesului electoral din luna mai. Timpul mediu de scanare a unei cărţi de identitate - respectiv de la introducerea în fanta dispozitivului tabletei şi până la validarea în sistem - a fost de aproximativ 15 secunde. Pe de altă parte, buletinele care nu pot fi scanate, întrucât sunt acte de identitate mai vechi, pot fi preluate prin introducerea manuală în interfaţă. (...) Introducerea manuală nu poate să dureze mai mult de 13 secunde. (...) Timpul mediu de preluare a CNP-ului a fost de 15 - 16 secunde. De asemenea, prin faptul că nu se vor mai lua datele alegătorilor pe listele suplimentare în scris pe cele două tablete şi acestea vor fi generate automat la sfârşitul zilei de sistem, având în vedere preluarea CNP-ului şi a datelor de identificare şi a semnăturii în mod electronic, categoric va fi un timp mult mai mic în secţiile de votare din străinătate pentru un alegător", a spus Bălan, într-un briefing de presă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 El a menţionat că în fiecare secţie de votare există în medie câte şapte tablete în străinătate şi câte opt tablete pentru Europa.

"Au fost distribuite 6.619 tablete în străinătate, ceea ce înseamnă că în fiecare secţie de votare vor exista de la patru până la 11 tablete, este o medie generală de şapte tablete pe secţii de votare pentru toată străinătatea şi o medie de opt tablete pentru Europa", a spus Bălan.

El a precizat că media de tablete pe secţie de votare este de 10 în Franţa şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 9 în Austria, Belgia, Germania, 8 în Republica Moldova şi în Spania, 7 în Italia.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 Bălan a afirmat că STS a realizat evaluarea şi instruirea operatorilor de calculator. "În momentul de faţă, avem în baza de date peste 51.000 de operatori. Dintre aceştia, 8.400 au fost evaluaţi şi instruiţi în perioada august-octombrie. Pentru operatorii de calculator din străinătate au fost examinate şi admise peste 6.200 de persoane. De asemenea, au fost instruite prin sistem de videoconferinţă peste 6.000 de persoane", a explicat Bălan.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 El a făcut referire la modul de prezentare a datelor la alegeri. "În dimineaţa zilei de astăzi, am avut o ultimă discuţie cu domnul Constantin Mituleţu-Buică, din discuţie reiese că vom primi cerinţele operaţionale, astfel încât modul de expunere a datelor să fie similar celor de alegerile europarlamentare, atât pentru partidele politice, cât şi pentru toate celelalte categorii de public. Ne exprimăm disponibilitatea de a pune la dispoziţie date la nivelul secţiilor de votare, fie că se vor numi rezultate parţiale sau altfel, nu contează, important e ca nivelul de vizibilitate să nu scadă, să fie acelaşi ca la procesul electoral anterior", a mai spus el.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, la alegerile prezidenţiale vor fi publice aceleaşi informaţii ca la cele europarlamentare. "Aceleaşi informaţii vor fi publice, doar că nu se numesc proces verbal date provizorii, se vor denumi informaţii din corelaţiile din procesele verbale de la nivelul secţiilor de votare", a arătat preşedintele AEP.

Potrivit acestuia, cea mai importantă funcţionalitate pentru străinătate e semnătura electronică. "Cea mai importantă funcţionalitate pentru străinătate e semnătura electronică, astfel încât au fost eliminate listele fizic de la secţiile de votare din străinătate. (...) Tot ca noutate pentru aceste alegeri în străinătate e partea de filmare a întregului proces de votare, această filmare începe de vineri şi se termină duminică, în mod continuu, potrivit comunicărilor MAE, procedura fiind stabilită pentru o filmare continuă de cel puţin 72 de ore, adică duminică ora 23,59 se va opri filmarea întregului proces electoral, adică vor filma şi atunci când secţia de votare e închisă, urna să fie supravegheată video potrivit dispoziţiilor legale", a adăugat reprezentantul AEP. 

Sursă: Agerpres
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are