Antena 3 CNN Externe Centrala nucleară de la Cernobîl ar putea deveni patrimoniu mondial UNESCO

Centrala nucleară de la Cernobîl ar putea deveni patrimoniu mondial UNESCO

Centrala nucleară de la Cernobîl şi câteva din oraşe din vecinătate au fost abandonate după dezastrul nuclear din 1986, însă acum ar putea deveni patrimoniu mondial UNESCO.

de Alexandra Ionescu    |   

Cernobîl, locul celui mai grav accident din istoria energiei nucleare, ar trebui să devină patrimoniu mondial, au spus oficialii ucrainieni.

Dacă eforturile lor se dovedesc fructuoase, locul unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii, s-ar putea alătura celor mai iconice monumente ale culturii şi civilizaţiei omeneşti; monumente precum Petra, sanctuarul neolitic Stonehenge, Oraşul Interzis din Beijing şi statuile din Insula Paştelui.  

Pe 26 aprilie 1986, acum 35 de ani, un reactor a explodat la Cernobîl, oraş aflat la 130 de kilometri de Kiev. Doi muncitori au murit aproape instantaneu, alte zeci au murit la câteva zile după, şi alte mii au murit mai târziu, sau au fost profund afectaţi de expunerea la radiaţii, după ce un nor radioactiv a contaminat suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia. 

Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima, de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki.

Pentru a le proteja de efectele trecerii timpului şi pentru a favoriza fluxurile de turişti, autorităţile de la Kiev doresc ca aceste vestigii să fie înscrise de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, ştiinţă şi Cultură (UNESCO) pe lista patrioniului mondial. 

Ideea înscrierii zonei de excludere Cernobîl în patrimoniul UNESCO a fost propusă de noul ministru ucrainian al Culturii, Oleksandr Tkancenko. 

Pentru a fi eligibil pentru lista UNESCO, Cernobîl trebuie să fie mai întâi adăugat pe lista moştenirilor istorice din ţara de origine, conform Reuters.

"Credem că dacă adăugăm Cernobîl în patrimoniul mondial, acesta e un prim şi important pas în a transforma acest loc minunat într-o destinaţie de călătorie de interes pentru întreaga umanitate", a spus Tkachenko.

Subiecte în articol: Cernobîl UNESCO
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor