Antena 3 CNN International News Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a întrunit pentru a discuta despre criza din Ucraina

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a întrunit pentru a discuta despre criza din Ucraina

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) s-a reunit luni pentru a discuta despre criza de la granița Ucrainei. Temerile cu privire la o invazie a Rusiei sunt în creștere.

de Cerasela Stafie    |   

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că acțiunile Rusiei ar putea avea consecințe pe scară largă: "agresiunea de astăzi a Rusiei nu amenință doar Ucraina. Nu amenință doar Europa. Amenință ordinea internațională pe care acest organism este însărcinat să o mențină", ​​a spus ea.

”Este crucial ca acest Consiliu să abordeze riscurile pe care le prezintă comportamentul lor agresiv și destabilizator pe tot globul”, a adăugat. Thomas-Greenfield a subliniat impactul asupra celor care suferă deja din cauza invaziei Rusiei în estul Ucrainei, unde conflictul a ucis deja peste 14.000 de ucraineni.

"Dacă Rusia va invada Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu a văzut venind acest lucru. Și consecințele vor fi îngrozitoare, motiv pentru care această întâlnire este atât de importantă astăzi," a precizat ambasadorul SUA la ONU.

Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite, a condamnat Consiliul de Securitate al ONU pentru organizarea unei ședințe deschise cu privire la această situație. Totodată, a sprijinit afirmația Rusiei că nu va ataca Ucraina.

Zhang a susținut, de asemenea, ”preocupările legitime de securitate” ale Rusiei cu privire la aderarea deschisă la NATO și a numit alianța militară ”produsul Războiului Rece”.

"Credem că securitatea unei țări nu poate fi realizată în detrimentul securității altor țări. Cu atât mai puțin poate fi garantată securitatea regională prin intensificarea sau chiar extinderea grupurilor militare", a spus Zhang.

”Astăzi, în secolul 21, toate părțile ar trebui să abandoneze complet mentalitatea Războiului Rece și să vină cu un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin negocieri”, a adăugat oficialul chinez.

Întâlnirea a fost convocată săptămâna trecută de SUA. Este prima întrunire de la Organizația Națiunilor Unite unde oficialii americani și ruși vorbesc despre ceea ce se întâmplă.

Consiliul este alcătuit din 15 membri, fiecare dintre aceştia având câte un vot. Acesta este responsabil ”pentru menținerea păcii și securității internaționale”, potrivit site-ului ONU. Fiecare stat membru al ONU trebuie să respecte deciziile consiliului.

Subiecte în articol: Rusia
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!