Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță şi-a lansat luni propria serie de interviuri pe platforma RoVaccinare

Dr. Valeriu Gheorghiță şi-a lansat luni propria serie de interviuri pe platforma RoVaccinare

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, şi-a lansat luni, 12 iulie, propria serie de interviuri destinate informării marelui public cu privire la noul coronavirus.

de Dana Musceleanu    |   

Pentru a oferi informații cât eficiente, pe înțelesul tuturor, Dr. Valeriu Gheorghiță a decis să facă săptămânal o serie de interviuri cu diverși specialiști. Intitulat generic ”La cafea cu dr. Valeriu Gheorghiță", formatul îl aduce în premieră pe Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare în postura de moderator.  

"Mi-am propus ca cel puţin o dată pe săptămână să alături de mine experţi care sunt implicaţi în momentul de faţă în evaluarea datelor ştiinţifice care sunt publicate la nivel internaţional şi care ne pot oferi informaţiile actuale", a declarat Valeriu Gheorghiţă în deschiderea noului său proiect. 

În cadrul primului episod, transmis luni, pe pagina oficială de Facebook RoVaccinare, invitatul a fost Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. 

Subiectele dezbătute au fost: de ce apar variantele virale noi? cum evoluează tulpinile virale? perspectiva unei a treia doze. Publicul a fost invitat să lase întrebările în comentarii, cele mai relevante urmând a fi incluse și dezbătute în episoadele viitoare”. 

Cătălin Țucureanu a declarat că nu putem exclude posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză, dar în momentul de faţă "nu avem datele care să ne spună că peste 6 luni, 1 an, 3, 5 va fi necesară vaccinarea împotriva Sars-CoV2". Invitatul lui Valeriu Gheorghiţă a mai subliniat că vaccinurile aflate pe piaţă sunt sigure şi eficiente, încurajând oamenii să se vaccineze în număr cât mai mare. 

"Practic, din ce înțeleg, există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză. Când scade eficiența oferită de vaccinurile actuale pentru aceleași variante virale care se află în circulație sau când apare o variantă virală care nu mai este acoperită suficient de bine de vaccinurile actuale.", a spus dr. Valeriu Gheorghiță la interviul postat pe pagina ROVaccinare. 

Cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Cătălin Țucureanu, a declarat că "cea mai bună strategie este să vaccinezi cât mai multe persoane cu schema completă pentru a reduce circulația virusuluiAtunci, nu îți mai pui probleme despre scăderea protecției la anumite categorii de populație".

Țucureanu a mai precizat că "unele dintre țările care iau în calcul administrarea unei a treia doze, potențial chiar din toamna anului acesta, intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau foarte expuse. Vorbim de vârstnici, de anumite boli sau de lucrători din domeniul sanitar."

Deși nu este clar momentan dacă în toamnă va fi nevoie de a treia doză, "dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecție individuală."a mai adăugat cercetătorul.

"Situația cea mai bună este ca un număr cât mai mare de oameni să fie vaccinați cu schemă completă pentru a preveni toate izbucnirile de infecții virale și atunci este protejată toată lumea", a concluzionat Cătălin Țucureanu.

 

 

 

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!