Antena 3 CNN International News Matthew Chance, corespondent CNN: "Rusia întreține ambiguitatea în criza cu Occidentul. Pe fundal, sunt alte discuții"

Matthew Chance, corespondent CNN: "Rusia întreține ambiguitatea în criza cu Occidentul. Pe fundal, sunt alte discuții"

Ultimele două eforturi diplomatice menite să detensioneze criza între Rusia și Occident nu au adus progrese.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Nici discuțiile bilaterale SUA - Rusia de luni, de la Geneva, nici Consiliul NATO - Rusia, desfășurat miercuri la Bruxelles nu s-au soldat cu vreun angajament concret iar părțile au anunțat că își mențin pozițiile dinainte de negocieri.

Corespondentul CNN la Moscova, Matthew Chance (foto), a analizat, la News Hour with CNN, situația de după discuțiile de miercuri și care sunt evoluțiile posibile în viitorul apropiat.

Matthew Chance, corespondent CNN: "Totul depinde de Putin. Dacă va accepta sau nu mai puțin decât pretinde"

Mă aștept să nu vedem un progres real nici după aceste discuții iar motivul este că Rusia a venit cu niște solicitări extraordinare în fața NATO și SUA.

Au spus că NATO trebuie să oprească orice extindere spre est, spre granițele Rusiei. Au cerut ca Ucraina să nu se alăture niciodată NATO, pentru că amenință securitatea națională a Rusiei. Au mai cerut retragerea militară a Alianței din state care s-au alăturat NATO după colapsul URSS, cum ar fi Polonia și țările baltice.

Asta, pentru a restabili, în opinia rușilor, balanța de putere în regiune. Niciuna dintre aceste cereri nu vor fi acceptate de SUA și de oficialii occidentali. Dintr-un anumit punct de vedere, aceste negocieri au fost de la început sortite eșecului. Ele nu urmau să producă rezultatele pe care rușii spun că le doresc.

Însă aceste discuții ar putea aduce alte compromisuri. Deja au fost discuții despre repunerea în vigoare a tratatelor NATO - Rusia, despre mai multă transparență în desfășurarea exercițiilor militare din apropierea granițelor Rusiei, pentru a asigura că nu există nicio amenințare la frontierele ruse.

Sunt alte discuții pe fundal, dar totul depinde de Vladimir Putin, dacă va accepta mai puțin decât principalele sale solicitări.

Matthew Chance, corespondent CNN: "Rușii mențin ambiguitatea între ce spun și ce fac"

Dacă va face compromisuri sau dacă, dimpotrivă, va decide să meargă cu toată puterea înainte și să spună: 'Aceasta este linia noastră roșie. Dumneavoastră nu ați răspuns cererilor noastre iar consecințele vor fi clare, când vine vorba despre Ucraina'

În ultimele două zile au fost două anunțuri diferite în legătură cu exerciții militare ruse  în apropierea granițelor Ucrainei. Într-unul au fost implicați aproximativ 3.000 de soldați, în celălalt, circa 10.000 de soldați.

Asta, în plus față de cele 110.000 de trupe ruse aflate deja în regiune, fie în Crimeea anexată, fie în apropierea graniței ucrainene.

Vorbim, deci, despre o prezență militară uriașă și o amenințare uriașă. Rușii spun 'nu avem de gând să invadăm' dar, în același timp, vedem aceste trupe rusești care sunt o amenințare foarte reală și tangibilă la adresa acestei țări.

De asemenea, rușii spun că nu încearcă să dea un ultimatum SUA și NATO, dar spun, de asemene, că dacă nu le sunt îndeplinite pretențiile, vor exista consecințe pentru securitatea europeană.

Există, deci, o ambiguitate pe care o întrețin rușii, pentru ca aliații să se întrebe ce va urma", a spus Matthew Chance, corespondentul CNN la Moscova.

Subiecte în articol: Matthew Chance NATO Rusia ambiguitate
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!