Antena 3 CNN Be EU Acord provizoriu la nivelul UE privind Certificatul digital COVID-19

Acord provizoriu la nivelul UE privind Certificatul digital COVID-19

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind COVID-19 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Acord provizoriu la nivelul UE privind Certificatul digital COVID-19
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    20 Mai 2021   •   23:15

Potrivit acordului, certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie şi va facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Certificatul digital UE privind COVID-19 va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției.

Regulamentul referitor la Certificatul digital UE privind COVID-19 va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

„Deși acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerințelor PE, acesta reprezintă cu siguranță o îmbunătățire majoră a statu-quo-ului actual pentru milioane de cetățeni ai UE. Certificatul digital UE privind COVID-19 va restabili libera circulație în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricțiile privind libera circulație în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spațiului Schengen pe drumul cel bun”, a spus Președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania).

Mai mult, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro”, pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind COVID-19.

De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare, se mai arată în comunicat, potrivit europarl.europa.eu

Referitor la vaccinuri, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen).

În acest context, va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naționale de autorizare de urgență sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Referitor la protecţia datelor, certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.

Textul convenit va fi acum supus spre aprobare Comisiei pentru libertăți civile pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European și a Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie 2021, se mai arată în comunicat.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close