Antena 3 Coronavirus Alexandru Rafila: "În toamnă s-ar putea să asistăm la un nou val al pandemiei"

Alexandru Rafila: "În toamnă s-ar putea să asistăm la un nou val al pandemiei"

de Andreea Ştefan    |    25 Mai 2021   •   08:38
Alexandru Rafila: "În toamnă s-ar putea să asistăm la un nou val al pandemiei"
Sursa foto: Agerpres

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca în toamnă să se repete scenariul de anul trecut când pe timpul verii au scăzut cazurile noi de COVID-19, iar toamna să avem parte de un al treilea val al pandemiei.

”Se repetă, probabil, scenariul de anul trecut, doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populaţie este imunizată, chiar dacă România nu este printre ţările cu un procent important, vedeţi că avem vreo patru milioane şi ceva de persoane care au fost vaccinate până în momentul de faţă.

Comparaţi, de exemplu, cu Franţa care are 30 de milioane din 60 vaccinate, jumătate din populaţie a fost deja imunizată.

În mod evident trebuie să ne pregătim şi să continuăm campania de vaccinare până în toamnă şi dacă se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane cu atât mai bine, dar din ce văd eu nu cred că aderenţa la vaccinare nu va fi extraordinară în continuare, dacă nu se găsesc noi căi de comunicare, de atragere a oamenilor să se vaccineze, mai ales în mediul rural”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi24.

Rafila nu exclude posibilitatea apariției unui al treilea val al pandemiei. Acesta a mai spus și că trebuie să se insiste pe vaccinarea populației din mediul rural.

”Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri apropo de termene şi cifre, trebuia să păstrăm cadenţa vaccinărilor.

În mediul rural trebuie insistat şi găsit parteneriatul cu autorităţile locale, care să genereze interes general pe de-o parte, iar pe de altă parte tot acest festivism legat de performanţele campaniei ar trebui să înceteze pentru că descurajează oamenii care au impresia că lucrurile au intrat în normal.

Chiar dacă o să avem o acoperire vaccinală de 30-40% cel mult, în toamnă, atunci s-ar putea să ne gândim să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu pot să exclud nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutaţiile. Pot fi mutaţii care să se transmită mai uşor sau să fie mai puţin respondente la vaccin”, a explicat medicul Alexandru Rafila, potrivit hotnews.ro.

Reprezentantul României la OMS a fost întrebat și dacă va exista o a treia doză de vaccin anti-COVID-19, iar acesta a spus că deocamdată nu a fost emisă o recomandare în acest sens.

”Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare de la nivelul Centrului European pentru Controlul Bolilor pentru a treia doză şi nu se exclude necesitatea în timp, dar în momentul de faţă nu se pune această problemă”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a ținut să precizeze că mandatul României la OMS va înceta zilele viitoare, când va avea loc Adunarea Mondială a Sănătăţii, iar locul țării noastre urmează să fie ocupat de un alt stat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close