Moderna, avertismentul care dă fiori reci: "Vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna"

de Laura Dinu    |    14 Ian 2021   •   16:00
Moderna, avertismentul care dă fiori reci: "Vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna" pixabay

Stephane Bancel, CEO al companiei Moderna, a tras un semnal de alarmă, miercuri, 13 ianuarie, cu privire la faptul că vom trăi cu noul coronavirus SARS-CoV-2 ”pentru totdeauna“.

Pe de altă parte, oficialii din domeniul sănătății publice și experții în boli infecțioase cred că există o posibilitate mare ca SARS CoV-2 să devină o boală endemică, ceea ce înseamnă că va fi prezent în comunități mereu. Diferența o va reprezenta faptul că, probabil, va fi la niveluri mai scăzute decât este acum, scrie cnbc.com.

Iar CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, pare să fie de acord că virusul COVID-19 va deveni endemic, spunând că „SARS-CoV-2 nu va dispărea”.

„Credem că vom trăi cu acest virus pentru totdeauna”, a spus el, în timpul unui discurs din cadrul conferinței JPMorgan Healthcare.

Potrivit acestuia, oficialii din domeniul sănătății vor trebui să urmărească în permanență noi variante ale virusului, astfel încât oamenii de știință să poată produce vaccinuri pentru a le combate.

Avertisment dur din partea infecționiștilor! Noua tulpină COVID-19 se va răspândi rapid în România

Avertisment dur și din partea medicilor infecţionişti români. Specialiştii spun că oricine poate fi infectat cu noua tulpină mult mai contagioasă, iar bolnavii pot afla că sunt purtători ai acesteia doar dacă ajung la spital. Totodată, cadrele medicale se tem că mutaţia se va răspândi rapid în ţară şi va fi extrem de greu de controlat.

Până în acest moment, se știe că noua tulpină se transmite mult mai rapid decât versiunea inițială a virusului. Motiv pentru care medicii infecționiști sunt îngrijorați că tulpina din Marea Britanie va face ravagii și în țara noastră. Asta în situația în care secțiile de Terapie Intensivă din România sunt deja pline.

Ceea ce este mai îngrijorător decât atât, este că orice persoană infectată cu noua tulpină poate afla acest lucru doar în momentul în care ajunge pe un pat de spital.

Noua tulpină se transmite mai ușor și în rândul copiilor, mai ales din cauza faptului că nu există un vaccin împotriva coronavirusului pentru aceștia. 

Nu de teamă, dar suntem îngrijorați. Luăm în calcul că ar putea să fie. Nu mai e noua tulpină, e o tulpină care e în Marea Britanie și a ajuns cam peste tot în Europa, și este doar o confirmare că a ajuns și în România. Era vorba doar de timp. 

E foarte important de știut că măsurile sunt aceleași măsuri de protecție, nu e nimic diferit. E o variantă de virus care se transmite mai ușor, dar nu e mai agresivă, nu e mai virulentă, nu mă aștept să am mai multe forme severe. 

Pentru a putea confirma, într-adevăr,  nu sunt testele uzuale. E vorba de secvențierea genelor virale, lucruri se fac când se aprofundeaza. Deci nu oricine va ajunge la spital, se va face și secvențierea. Cu siguranță că nu! E important să ne lamurim că a ajuns tulpina la noi, lucru pe care îl știm, care are un impact mai mare, și atunci se pot face acest teste”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3. 

Din păcate, nimeni nu poate face diferența între cele două tipuri de virus fără aceste teste.

Nu are cum să-și dea seama, pentru că nu sunt diferențe! E aceeași izolare, acceași abordare, doar că trebuie să fim mai atenți, pentru că se transmite mai ușor. Variante noi am tot avut în timpul pandemiei...  și în China, și în Spania, și tot vor mai fi, pentru că virusul suferă mutații. Important e să luăm în calcul că există și foarte important e că în acest moment mutațiile identificate nu interferă cu vaccinul”, mai spune Adrian Marinescu. 

Parteneri
x close