Antena 3 CNN Coronavirus Ne va strica varianta Omicron sărbătorile de iarnă? Dr. Adrian Marinescu: ”Să sperăm că nu ajungem acolo”

Ne va strica varianta Omicron sărbătorile de iarnă? Dr. Adrian Marinescu: ”Să sperăm că nu ajungem acolo”

Noua variantă COVID-19, Omicron, se răspândeşte cu repeziciune în Europa. Autoriăţile iau în calcul mai multe restricţii chiar de sărbători. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș", a explicat ce înseamnă această nouă tulpină a virusului și cum ar putea afecta România.

Ne va strica varianta Omicron sărbătorile de iarnă? Dr. Adrian Marinescu: ”Să sperăm că nu ajungem acolo”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    30 Noi 2021   •   16:46

”Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară. 

Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.

Acesta a precizat că este o chestiune de timp până când varianta Omicron a coronavirusului va ajunge și în România.

”Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.

Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Acesta a mai spus și faptul că doza a treia de vaccin va fi recomandată mai mult de acum înainte, având în vedere varianta Omicron.

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu omicron COVID-19
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close