Antena 3 CNN Coronavirus Gheorghiță: ”Un caz de tromboză la un milion de vaccinări” - 33.000 de români au renunțat la programarea cu AstraZeneca

Gheorghiță: ”Un caz de tromboză la un milion de vaccinări” - 33.000 de români au renunțat la programarea cu AstraZeneca

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marți, dr. Valeriu Gheorghiță. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunțat la programare.

Gheorghiță: ”Un caz de tromboză la un milion de vaccinări” - 33.000 de români au renunțat la programarea cu AstraZeneca
de Andreea Cigolea    |    16 Mar 2021   •   14:42

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiță.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția și-a menținut același nivel de recomandare.

„Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvențe mai mari în populația generală nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvență înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvența anticipată la nivel populațional în condiții bazale, la populație nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvență anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus dr. Gheorghiță.

Potrivit acestuia, marți, AEM și OMS reevaluează toate datele raportate la nivel european iar joi, 18 martie, se așteaptă o clarificare a tuturor informațiilor.

Tot mai mulţi români se tem de serul britanic şi îşi anulează programările stabilite pentru imunizarea cu AstaZeneca. S-a întâmplat şi in Capitală, unde o femeie a anulat programerea fiicei sale cu serul Astra Zeneca.

 Aproximativ 33 de mii de români şi-au anulat programările în ultimele zile.

Decizia autorităţilor e să continue vaccinarea cu AstraZeneca, deşi 19 state au decis să suspende imnunizarea populaţiei cu serul dezvoltat de compania britanică din cauza reacţiilor adverse periculoase.

Gheorghiţă anunță că județele cu rată mare de infectare primesc cabinete noi de vaccinare

165 de noi cabinete de vaccinare se vor deschide, din 23 martie, în județele și localitățile cu rată mare de infectare, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Din data de 23 martie se vor deschide 165 de cabinete noi de vaccinare la nivel național, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Cabinetele noi vor fi alocate cu prioritate către județele și localitățile cu incidență mare a cazurilor. Pentru București se deschid suplimentar 54 de noi cabinete de vaccinare în care se va utiliza serul Pfizer.

De asemenea, din 5 aprilie se deschid alte cabinete noi. „Se lucrează la această analiză și la distribuția cabinetelor pentru a putea vaccina aproximativ 40.000 de persoane zilnic cu vaccinul de la Pfizer”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

În acest moment, 760 centre sunt active la nivel național cu 1.089 de fluxuri.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close