Antena 3 CNN Coronavirus Avem deja transmitere comunitară cu Omicron în România! Medicii trag un semnal de alarmă

Avem deja transmitere comunitară cu Omicron în România! Medicii trag un semnal de alarmă

Se înmulțesc cazurile de infectare cu varianta Omicron în țara noastră, iar unii medici spun că avem deja transmitere comunitară. Și asta pentru că printre cei depistați cu mutația sud-africană sunt și oameni care nu au călătorit. România are pana acum 11 cazuri depistate.

Avem deja transmitere comunitară cu Omicron în România! Medicii trag un semnal de alarmă
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    Cristina Ştefan    |    16 Dec 2021   •   08:29

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează că Omicron este cea mai contagioasă varianta a coronavirusului, dar duce la forme mai ușoare de boală. 

Ultimele persoane depistate cu varianta Omicron sunt complet vaccinate și au forme ușoare de boală. Printre ele se află și o asistentă medicală de la Spitalul Victor Babeș din București. Femeia are 31 de ani și nu are istoric de călătorie.

”Sunt câteva, nu foarte multe și acesta a fost cel care s-a confirmat deocamdată. Aceasta este situația, dar ne așteptăm ca în continuare să apară și altele și nu ar fi o surpriză pentru noi, ba dimpotrivă, ne așteptăm ca în primele săptămâni din luna ianuarie să avem un nou aflux de pacienți. 

Va începe o transmitere comunitară și în București și probabil că și în restul țării”, spune Simin Aysel Florescu, manager Spitalul Victor Babeș. 

Pe lângă pacienta care a fost infectata cu noua tulpina, pe teritoriul României au mai fost descoperite alte două cazuri în ultimele 24 de ore.

”Cele doua cazuri sunt confirmate în secvențiere la Institutul Matei Bals. Sunt două persoane vaccinate. În unul dintre cazuri vorbim de cineva care are un context de călătorie în UK, în al doilea caz vorbim de un contact cu persoane din UK. Acest lucru demonstrează că nu doar Africa are probleme”, susține și medicul Adrian Marinescu. 

Cercetătorul Octavian Jurma susține, totodată, că tulpina Omicron va fi dominantă în România în luna ianuarie. 

”Rata de dublare în Europa este sub două zile asta înseamnă ca la începutul săptămânii poți începe cu 2 cazuri și sa sfârșești cu 16, nu cu 8 cum ne-am obișnuit. Asta înseamnă că cel târziu la începutul lunii ianuarie, poate chiar la sfârșitul lunii decembrie varianta Omicron va fi dominanta și in România”.

Unii medici spun că în contextul răspândirii variantei Omicron și la noi în țară, ar fi necesară vaccinarea copiilor între 5 si 11 ani.

Însă mulți părinți spun ca au încă multe semne de întrebare în ceea ce privește vaccinarea copiilor.

Varianta Omicron s-a răspândit deja în cel puțin 77 de țări. Cei de la Organizația Mondială a Sănătății au transmis că primele date le arată că mutația ar da forme mai ușoare de boală chiar daca ar fi mai contagioasă.

×
Subiecte în articol: omicron transmitere comunitara
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close