Antena 3 CNN Coronavirus Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației nu poate asigura testarea COVID-19 a elevilor în școli

Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației nu poate asigura testarea COVID-19 a elevilor în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că proiectul de testare COVID-19 a elevilor în școli nu poate fi derulat de instituția pe care o conduce, pentru că nu există suficienți medici școlari pentru a putea susține o campanie de acest fel.

Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației nu poate asigura testarea COVID-19 a elevilor în școli
de Mia Lungu    |    01 Feb 2021   •   17:30

Cîmpeanu a precizat că sunt doar 113 medici de medicină școlară pentru un total de 17.000 de școli, într-o conferință de presă susținută luni la sediul Partidului Național Liberal.

”Elevii vulnerabli vor învăţa tot online. Testarea elevilor este un proiect ce ține de Ministerul Sănătății, este un proiect al Ministerului Sănătății, pe care noi, cei din Ministerul Educației, îl susținem cu toată forța.

Dar forța noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistenți medicali, care, în momentul în care vorbim, își desfășoară activitatea la DSP - pentru toate cele 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate.”, a spus ministrul Cîmpeanu la sediul PNL.

El a lăsat să se înțeleagă faptul că proiectul de testare Covid-19 a elevilor în școli ar trebui pus în aplicare de Ministerul Sănătății.

”Nu avem competențe pentru testare și vaccinare în Ministerul Educației” - a repetat acesta.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan declarase că va fi începută testarea împotriva COVID-19 în şcoli

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat recent că va fi începută testarea împotriva COVID-19 în şcoli, cu teste rapide antigen, şi vor fi testaţi elevii şi cadrele didactice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID.

„Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele asimptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a spus Andreea Moldovan, citată de Adevărul.

„Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un potenţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. (…) O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare”, a adăugat Andreea Moldovan.

Care sunt elevii care vor învăța online chiar și după redeschiderea școlilor, și care sunt cei se vor reîntoarce în bănci

Ministrul Educației a anunțat care sunt categoriile de elevi care vor putea continua cursurile online, chiar și când se va reveni la prezența fizică în băncile școlilor, după relaxarea restricțiilor sanitare. Sorin Cîmpeanu a declarat într-o emisiune televizată că, în România, sunt 190.000 de copii care nu au învățat să scrie.

”Există patru situații. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Vor face în continuare online. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale certificate ca atare. Aceștia vor fi în continuare online. 

A treia situație, elevii prezintă simptome. În mod evident, prezinți simptome, recomandarea apăsată a Ministerului Sănătății dar și a Ministerului Educației, să rămână acasă. A patra situație, foarte important, profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Caz în care vor sta acasă și se va face predare - învățare online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close