Antena 3 CNN Coronavirus Care este rata de imunitate din România, obținută prin vaccinare și prin infectarea cu COVID-19

Care este rata de imunitate din România, obținută prin vaccinare și prin infectarea cu COVID-19

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că imunitatea de grup este, în mod real, mult mai mare în România, dacă se ține cont de persoanele vaccinate și cele care au trecut deja prin boală.

Care este rata de imunitate din România, obținută prin vaccinare și prin infectarea cu COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    20 Mai 2021   •   16:32

Potrivit calculelor făcute de Dr. Valeriu Gheorghiță, rata de imunitate din România a ajuns deja pe la 35-40%.

Medicul susține că persoanele care au trecut prin infectarea cu virusul COVID-19 și au format anticorpi sunt mult mai multe decât numărul cuprins în statisticile oficiale.

„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe.

Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. 

(...) În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Acesta a ținut totuși să precizeze și faptul că există persoane care au trecut prin boală, dar s-au și vaccinat anti-COVID-19.

„Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Rata persoanelor vaccinate cu o singură doză în România - 23%

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că, dacă ar fi să ținem cont de persoanele vaccinate doar cu o doză - 4 milioane de persoane - rata de imunizare la nivel național ar fi de 23%.

„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală - probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%.

Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% - cum este municipiul București, 42 la sută - în populaţia eligibilă.

Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile orașe avem interacțiune crescută între persoane și număr crescut de cazuri”, a explicat Dr. Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close