Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiță, despre scăderea drastică a numărului de vaccinări: ”Ajungem în segmentul de populație ezitant”

Valeriu Gheorghiță, despre scăderea drastică a numărului de vaccinări: ”Ajungem în segmentul de populație ezitant”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat de ce a avut loc o scădere drastică a numărului de vaccinări în ultima săptămână. Acesta a declarat că persoanele care au vrut să se vaccineze au făcut-o, iar acum este momentul ca autoritățile să se gândească la o metodă de convingere pentru persoanele ezitante.

Valeriu Gheorghiță, despre scăderea drastică a numărului de vaccinări: ”Ajungem în segmentul de populație ezitant”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    24 Mai 2021   •   08:51

În ultima săptămână, numărul persoanelor vaccinate zilnic a scăzut drastic, la aproape jumătate față de săptămâna precedentă.

Duminică s-au înregistrat puțin peste 54.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19, comparativ cu duminica trecută, când s-au înregistrat peste 101.000 de vaccinări.

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce s-a produs această scădere bruscă.

"Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.

Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.

De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace", a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Medicul a spus că este nevoie ca autoritățile să găsească o soluție pentru a convinge și persoanele ezitante să se vaccineze.

Acesta a precizat că una dintre variante ar fi ca personalul vaccinator din mediul urban să meargă o dată sau de două ori pe săptămână în mediul rural pentru a vaccina populația.

"Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este ”Orașul vaccinează satul”. Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul.

Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi.

Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați", a explicat cordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close