Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Parcuri fotovoltaice în Călărași | Dezvoltăm România Sustenabil

Parcuri fotovoltaice în Călărași | Dezvoltăm România Sustenabil

Uniunea europeană a accelerat discuțiile legate de reducerea dependenței de combustibili fosili înainte de 2030 și de o mai rapidă tranziție către energia curată. Vorbim, concret, despre  energie produsă din surse nefosile, care se refac în mod natural și care includ energia solară, energia eoliană, cea hidroelectrică și bioenergia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2023   •   12:26

România are un ușor avans din perspectiva ponderii acestui tip de energie față de media europeană, iar asta se datorează companiilor care au investit de ani buni în metode inovative de producție. Unul dintre grupurile care au făcut pionierat în acest domeniu este Iridex Group, care a construit încă din 2010 prima instalație de captare a biogazului din depozit, instalație unică în continuare în țara noastră. Iar în ultimii doi ani grupul a început și prospecția pieței de energie din surse fotovoltaice. 

Florin Pascu, Director General, Iridex Group: „Avem două proiecte de câte 5 megawați fiecare, care vor fi puse în exploatare la sfârşitul primului semestru al anului curent.”

Cele două proiecte din județul Călărași presupun o investiție de 3,6 milioane de euro. Cele mai bune amplasamente pentru aceste parcuri sunt, de obicei, în zonele de câmpie și de podiș, iar în România vorbim în principal despre vestul, centrul și estul țării. Dar lumina soarelui și vântul sunt surse inepuizabile de energie, ce pot fi utilizate aproape oriunde. 

Florin Pascu, Director General, Iridex Group: „Întotdeauna Iridex a căutat să investească în soluții tehnice noi, să ne adaptăm la cerințele pieței, să fim o firmă inovatoare în domeniu. Noi am fost prima societate care am adus o instalație eoliană în România, încă din 2003. Ne-a plăcut întotdeauna să fim atenți pe acest sector de energie regenerabilă. Este una dintre strategiile grupului nostru de firme.”

Un parc fotovoltaic include șiruri de panouri solare, care absorb energia ce provine de la soare, chiar și în zilele înnorate, o transformă în electricitate și o trimit în rețeaua electrică pentru distribuție și pentru consum. Toate proiectele inovative ale grupului au fost realizate cu sprijinul propriei echipe de dezvoltare, căci compania investește în pregătirea și specializarea experților și reușește ulterior să îi păstreze ca și angajați. Așa au reușit să se dezvolte pe principiile economiei circulare, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, una dintre problemele cele mai dificile ale economiei globale. 

  • Grupul deține singura instalație de captare a biogazului din depozit
  • Prima instalație eoliană din România a fost pusă în funcțiune în 2003 

×
Subiecte în articol: Dezvoltăm România Sustenabil
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close