Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil În România avem unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat | Dezvoltăm România Sustenabil

În România avem unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat | Dezvoltăm România Sustenabil

Poate unul dintre puţinele domenii în care România stă mai bine decât alte ţări europene este producţia de energie electrică din surse regenerabile, producţie care e în continuă creştere.

În România avem unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat | Dezvoltăm România Sustenabil
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   13:19

La nivel global, turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice au fost responsabile anul trecut pentru un nivel record de 12% din producţia globală de electricitate, în creştere faţă de 10% în 2021.

În acest moment, suntem, potrivit Eurostat, în top 10 din punctul de vedere al consumului de energie din surse alternative, iar peste 40% din consum vine din aceste surse, ceea ce ne poziţionează înaintea unor ţări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum sunt Italia, Franţa sau Polonia. De altfel, în România se află şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina.

 "România are o locaţie unică, din perspectiva vântului şi la momentul respectiv, în 2008-2012, erau şi capacităţi libere în reţea, lucruri foarte importante în energia regenerabilă, mai ales dacă le avem în acelaşi timp.”, a spus Ondrej Safar, country manager, CEZ.

Parcul eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi are acum 240 de turbine eoliene, a căror putere totală instalată este de 600 megawaţi. Comunele din zonă s-au dezvoltat şi ele, o reţea nouă de apă potabilă, grădiniţe şi şcoli dotate, o piaţă nouă, dar şi sprijin pentru echipele sportive.

De la începutul proiectului, o componentă importantă a fost aceea de a lucra în parteneriat cu autorităţile locale, astfel încât şi acestea să beneficieze de pe urma proiectului.”, a mai spus Ondrej Safar, country manager CEZ.

Atenţia a fost şi este concentrată şi acum şi pe problemele de mediu, pe conservarea florei şi faunei din zonă. Încă de la proiectarea parcului eolian au fost consultaţi specialişti care să observe impactul asupra păsărilor, asupra hrănirii, migraţiei, reproducerii şi comportamentului acestora, iar monitorizarea continuă şi acum.

Prin proiect au fost asigurate condiţii care să permită turbinelor să funcţioneze în limitele de zgomot admise, iar nivelul e şi el supravegheat permanent de firme specializate.

"Atunci când este montată o turbină, ea trebuie să fie direcţionată corect, cât mai optim pe direcţiile vântului. Modul în care o faci, cât de bine o poziţionezi, pentru că direcţia vântului se schimbă, poate să îi crească eficienţa şi în final producţia.”, mai spune Ondrej Safar, country manager CEZ.

La nivel european se fac în această perioadă eforturi uriaşe pentru a creşte capacitatea de producţie a energiei eoliene. Bruxelles-ul și-a luat angajamentul ca până în 2030 aproape o treime din consumul energetic să fie produs de soluţii de energie verde.

  • Un proiect uriaş: 200 de kilometri de drumuri cu acces, 10.000 de tone de oţel şi 100.000 de metri cubi de ciment.
  • Cele 240 de turbine eoliene produc acum 600 megawaţi
  • Specialiştii monitorizează permanent speciile de păsări din zonă şi comportamentul lor
  • În Marea Nordului se încearcă mărirea de 10 ori a capacităţii de producţie a energiei eoliene

×
Subiecte în articol: Dezvoltăm România Sustenabil
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii!
x close