Antena 3 CNN Economic Apartament versus casă. Care este alegerea potrivită pentru tine

Apartament versus casă. Care este alegerea potrivită pentru tine

Trecerea de la statutul de chiriaş la cel de proprietar este un pas important care îţi poate afecta finanțele și stilul de viață. Este important să înțelegi avantajele și dezavantajele înainte de a lua o decizie și va trebui, de asemenea, să îţi analizezi cu atenţie nevoile.

Apartament versus casă. Care este alegerea potrivită pentru tine
Sursa foto: unsplash.com
de Georgiana Adam    |    06 Apr 2021   •   13:47

Poate îţi doreşti să beneficiezi de mai mult spațiu şi îţi doreşti o casă sau poate preferi un apartament, care să fie aproape de mijloace de transport, de săli de sport, restaurante sau săli de cinema. Dacă încă nu te-ai decis ce vrei să faci, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare.

Costurile

Dacă te-ai decis că vrei o casă, atunci trebuie mai întâi de toate să te hotărăşti dacă vrei să-ţi achiziţionezi un teren pe care să construieşti o locuință sau dacă vrei să cumperi una deja făcută. Preţurile sunt variabile în funcţie de oraş şi de zonă. De exemplu, un teren de vanzare in Bucuresti va costa mai mult decât unul din Brăila. Aşadar, este important să ştii care sunt costurile exacte pentru teren şi construcţie sau pentru reamenajarea şi îmbunătăţirea proprietăţii pe care vrei să o cumperi.

În cazul unui apartament, situaţia este mai simplă, deoarece poţi opta direct pentru un apartament nou, pe care constructorul îl poate finisa cu materialele şi elementele de decor alese de tine. Chiar dacă alegi un apartament vechi, care trebuie renovat, costurile vor fi mai mici decât în cazul unui case, unde aspecte precum calitatea acoperişului îţi pot aduce cheltuieli suplimentare semnificative.

Întreţinerea

Din nou, în cazul unui apartament este mult mai simplu. Orice bloc sau complex imobiliar are, de obicei, un administrator care se ocupă de rezolvarea eventualelor probleme, în timp ce, atunci când locuieşti într-o casă, tu trebuie să te ocupi de mentenanţă. Cheltuielile cu întreţinerea pot fi şi ele variabile, şi, de asemenea, pot fi mai mari la casă, chiar dacă vei plăti doar pentru ceea ce consumi. Este important să iei în considerare aspectele legate de întreţinere atunci când te decizi între o casă şi un apartament, deoarece sunt cheltuieli pe termen lung care îţi pot afecta semnificativ bugetul.

Mobilitate

Atunci când îţi alegi unde vei locui trebuie să ai în vedere o serie de aspecte care ţin de mobilitatea întregii familii. Lucrurile pot deveni în special dificile dacă alegi o casă în afara oraşului. Traficul, timpul necesar pentru a ajunge la birou şi de la birou acasă, deplasarea copiilor spre sau de la şcoală, reţeaua de transport în comun, hobby-uri, proximitatea de alte persoane din familie care depind de tine sunt elemente care trebuie analizate cu atenţie atunci când decizi zona în care vrei să te muţi, indiferent că este vorba despre o casă sau despre un apartament. În general, o locuinţă în centrul oraşului îţi va oferi o flexibilitate mult mai mare, dar, pe de altă parte, îţi poate influenţa în mod decisiv alegerea, deoarece o casă, fie şi una foarte mică, într-o zonă centrală sau semicentrală are un preţ mult mai ridicat decât un apartament în acelaşi perimetru.

Intimitate

Dacă ai locuit deja destulă vreme la bloc şi te-ai săturat de discuţii neplăcute cu vecinii, lipsă de intimitate şi zgomotele aferente, atunci o casă ar putea fi soluţia optimă. Dacă beneficiază şi de o mică grădină, atunci te poţi considera cu adevărat norocos. În materie de intimitate, casele oferă mult mai multe avantaje decât apartamentele, ceea ce poate fi un criteriu important atunci când te decizi în ce fel de locuinţă doreşti să investeşti.

Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere atunci când vine vorba de căminul tău, ia în considerare toate aceste aspecte, dar discută şi cu experţi în domeniul imobiliar, care îţi pot oferi chiar şi mai multe detalii utile care te vor ajuta să te decizi.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close