Antena 3 CNN Economic Banci Cuzman, SIF Banat-Crişana: Eu sunt gata să dau în scris că listarea BCR este o variantă mai proastă decât ce am discutat noi cu Erste

Cuzman, SIF Banat-Crişana: Eu sunt gata să dau în scris că listarea BCR este o variantă mai proastă decât ce am discutat noi cu Erste

Cuzman, SIF Banat-Crişana: Eu sunt gata să dau în scris că listarea BCR este o variantă mai proastă decât ce am discutat noi cu Erste
de Catalin Ciocan    |    19 Aug 2011   •   16:59

Seful SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, se pronunta categoric impotriva listarii BCR , considerand ca aducerea bancii pe bursa  ar fi “pierdere curata” pentru toti actionarii. Cuzman a fost primul presedinte de SIF care a vorbit despre negocierile purtate cu Erste, pozitia lui fiind foarte apropiata de cea a lui Andreas Treichel, CEO-ul grupului austriac, care spunea la sfarsitul lunii trecute ca listarea nu este in interesul grupului austriac.

 “Eu sunt pregatit sa dau in scris ca varianta listarii este mai proasta decat ce am discutat noi cu Erste”, a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.  Acesta nu a dorit sa ofere detalii despre variantele concrete pe care le discuta cu Erste, invocand din nou acordul de confidentialitate semnat de Erste cu toate SIF-urile.

Cuzman critica insa puternic initiativa grupului de actionari care au cerut convocarea AGA pentru a cere listarea BCR spunand ca aceasta a ingreunat finalizarea deal-ului cu Erste.

 “Negocierile cu Erste nu au mai avansat, din contra, din cauza initiativei grupului de actionari care au cerut convocarea AGA, s-au cam blocat. Aceasta initiativa a actionarilor este ori obscura si serveste unor interese pe care eu nu pot sa le cunosc, ori este o mare eroare”, a mentionat Cuzman.

Seful SIF1 a mai spus ca a vorbit si cu Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3), despre cum o sa rezolve problemele ivite. Declaratia este interesanta in conditiile in care pe piata de capital sunt speculatii ca SIF Banat-Crisana si Transilvania sunt cel mai aproape de un deal cu Erste, la polul opus fiind SIF Moldova, in timp ce in cazul SIF Muntenia si Oltenia, situatia este neclara.

“Eu ma sfatuiesc tot timpul cu ceilalti. Nu sunt eu prostul satului, dar nu sunt si cel mai destept”, s-a rezumat sa comenteze Cuzman.

Surse  din piata de capital sustin ca Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului Erste si fost director interimar al BCR, ar fi declarat intr-una din intalnirile cu societatile de investitii financiare ca daca “doua SIF-uri sunt de acord cu propunerea Erste, grupul austriac este pregatit sa discute mai departe cu acestea, iar restul pot face ce vor”. 

Ioan Cuzman nu a dorit sa comenteze asupra acestui aspect, dar a subliniat ca pe el il intereseaza doar ce face SIF Banat-Crisana. El a trimis sageti si catre SIF Moldova, spunand ca nu intelege de ce oficialii acestei societati a fost atat de “vocali”, avand in vedere ca si ei au fost in cunostinta de cauza, pentru ca au participat la discutiile cu Erste.  Presedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, declarase anterior ca nu intelege la ce se refera Cuzman cand spune ca negocierile sunt aproape de final, in conditiile in care pentru ei doar 10% e clarificat, restul reprezentand inca necunoscute.

“Nu ma intereseaza ce asteapta ei, noi nu avem un raport contractual cu ei, e dreptul lor sa hotarasca ceea ce vor”, a adaugat Cuzman. 

Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, nu a putut fi contactat azi pentru comentarii. Reprezentantii Erste au declarat in trecut ca poarta discutii cu toate SIF-urile, dar progresul discutiilor depinde de viitoarele decizii ale acestora.

Doar doua SIF-uri, Oltenia si Muntenia au convocat pana in prezent AGA, in conformitate cu solicitarile grupului de actionari. Grupul, format in principal din fonduri de investitii, a cerut convoacarea AGA pentru a mandata consiliile de administratie ale SIF-urilor sa solicite BCR initierea procedurilor in vederea listarii bancii la Bursa de la Bucuresti.  In timp ce SIF Muntenia a trecut in convocator doar propunerile actionarilor referitoare la listare, SIF Oltenia a trecut si variantele propuse de consiliul de administratie al societatii, probabil cele negociate cu Erste, vanzarea partiala si schimbul de actiuni cu titluri Erste.

“Ce cred ei ca se intampla daca ne listam pe o bursa cu o capitalizare mica, intr-o tara mica? Listarea este pierdere curata pentru toti actionarii”, afirma Cuzman.

Acesta aminteste si de ceea ce s-a intamplat cu oferta prin care statul a vrut sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), tranzactia esuand din cauza conditiilor nefavorabile de piata. 

“E vreun semnal ca Bursa de la Bucuresti o sa salte daca o sa vina BCR? A fost exemplul Petrom, care e intr-o situatie mai buna decat BCR, in ceea ce priveste profiturile pe care le obtine, si am vazut ce s-a intamplat”, a adaugat presedintele SIF Banat-Crisana.

El spune ca nu poate sa puna problema listarii BCR intr-o “maniera patriotica”, ci trebuie sa o analizeze pe criterii de performanta, trebuie sa se uite in ce varianta business-ul SIF Banat-Crisana are cel mai mult de castigat.

Actiunile bancilor europene au inregistrat pierderi puternice in ultimele zile, pe fondul temerilor privind reintrarea principalelor economii in recesiune. Unda de soc a ajuns si la Bucuresti, unde principalele banci locale listate, BRD si Banca Transilvania, au suferit scaderi de cate 4-5% in ultimele doua zile.

“Eu cred ca lucrurile nu se vor opri aici, pentru ca nu sunt rezolvate problemele de fond in principalele economii”, spune Cuzman.
Seful SIF Banat-Crisana a spus ca la societatea pe care o conduce consiliul de administratie se va intruni saptamana viitoare pentru a lua o decizie in cazul cererii actionarilor. Cuzman insista insa ca cererea actionarilor creeaza problem societatii si costuri inutile, estimate la cateva sute de mii de lei.

“Organizarea unei AGA la SIF-uri nu este o joaca. In mod normal, o pregatire de AGA dureaza cam 4 luni de azi, ca sa putem informa toti actionarii. Trebuie trimise buletine de vot, trebuie asigurat ca se poate vota prin corespondenta. Este insa un non sens ceea ce cer actionarii.

Ei vor sa ne mandateze sa cerem Erste sa listeze BCR, cand noi avem déjà acest drept prin contractul de privatizare al bancii”, a mentionat Ioan Cuzman.

Erste se angajase prin contractul de privatizare sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, adica pana in octombrie 2009, dar ulterior a reusit sa semneze un acord de amanare cu SIF-urile prin care listarea a fost amanata cel mult doi ani.

“Daca nu erau aceste probleme cu AGA, aveam timp sa terminam totul (negocierile cu Erste – n.red) pana in octombrie”, sustine presedintele SIF Banat-Crisana. 

SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari ai BCR, controland in total peste 30% din actiunile bancii, in timp ce Erste controleaza o participatie de 69,4%. 

×
Subiecte în articol: BCR Erste negocieri
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close