Antena 3 CNN Economic Banci Marea Britanie face presiuni la Nicosia pentru a proteja clienţii sucursalelor britanice ale Laiki

Marea Britanie face presiuni la Nicosia pentru a proteja clienţii sucursalelor britanice ale Laiki

Marea Britanie face presiuni la Nicosia pentru a proteja clienţii sucursalelor britanice ale Laiki
de M.T.    |    26 Mar 2013   •   19:59

Marea Britanie a contactat autorităţile cipriote şi lucrează la o înţelegere pentru a proteja clienţii sucursalelor britanice ale băncii Laiki (Cyprus Popular), care va fi desfiinţată conform acordului încheiat de Cipru cu instituţiile financiare internaţionale, anunţă Mediafax.

George Osborne, ministrul britanic al Finanţelor,  a declarat marţi, în faţa Comisiei de supraveghere a Trezoreriei din Parlament, că cele două guverne discută în prezent o înţelegere.

Subsidiara britanică a Bank of Cyprus, care va supravieţui acordului de bailout, este reglementată de autorităţile britanice, cu garanţiile prevăzute de lege pentru depozite, iar deponenţii nu ar trebui să fie afectaţi de problemele băncii-mamă.

Pe de altă parte, depozitele constituite la sucursalele britanice ale Laiki sunt acoperite de sistemul de garantare din Cipru.

Astfel, guvernul de la Londra încearcă să obţină asiguări de la Cipru că depozitele garantate vor fi protejate.

Laiki are trei sucursale la Londra, unde clienţii au fost anunţaţi că banca funcţionează normal, deşi banca-mamă din Grecia va fi desfiinţată.

Pe de altă parte, Grecia consideră că soluţia aleasă pentru salvarea Ciprului nu este un model pentru Europa.

„Zona euro nu este nesigură. Soluţia pentru Cipru se referă doar la Cipru, din cauza particularităţilor sistemului bancar”, a declarat marţi ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Stournaras a explicat preşedintelui Greciei, Karolos Papoulias, că firmele offshore, din care multe înregistrate în Cipru, creează probleme ţărilor, care sunt constrânse să reducă impozitele pentru a concura cu paradisurile fiscale.

„Aceste practici trebuie eliminate dacă vrem o Europă prosperă", a spus oficialul grec.

De aceiaşi părere cu ministrul Stournaras este şi Benoît Coeure, membru în consiliul director al BCE, a afirmat marţi dimineaţă că preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a făcut o eroare afirmând că salvarea băncilor din Cipru ar putea servi drept model în Europa.

„Djisselbloem a greşit când a spus ceea ce a spus. Experienţa cipriotă nu este un model pentru restul zonei euro pentru că situaţia a atins o amploare care nu este comparabilă cu nicio altă ţară", a spus Coeure la postul de radio Europe 1.

Planul de salvare a Ciprului prevede închiderea băncii Laiki, a doua ca mărime din ţară, şi restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit cipriotă, în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro. Titularii depozitelor de peste 100.000 de euro vor înregistra pierderi de peste 30%.


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close