Antena 3 CNN Economic Biz News 400 lei, rata unică a primei pensii private obligatorii plătite în România

400 lei, rata unică a primei pensii private obligatorii plătite în România

400 lei, rata unică a primei pensii private obligatorii plătite în România
Sursa foto: pensie privata
23 Feb 2009   •   14:33

Primul pensionar al sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II) a primit, vineri, suma acumulată în contul personal, într-o rată unică, după ce a contribuit la fondul de pensii doar câteva luni, a anunţat, luni, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), citată de Mediafax Plata a fost efectuată de Generali Fond de Pensii, acelaşi care administreazã fondul Aripi.
"Suma care a fost virată a depăşit 400 de lei, fiind mai mare decât totalul contribuţiilor care au intrat în contul clientului în cele câteva luni de cotizare", a declarat pentru agenţia de presă directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii a emis, miercuri, o decizie prin care reglementa plata acestei sume.
"Primul beneficiar al sistemului de pensii private s-a pensionat la o vârstã relativ redusă. El a muncit în condiţii dificile şi s-a pensionat din sistemul public cu stagiu complet de cotizare. La Pilonul II, el a contribuit doar câteva luni, primind vineri, 20 februarie, plata în sumă integralã a drepturilor sale din Pilonul II de pensii private. Plata a fost făcută de un fond gestionat de un administrator membru al APAPR", precizează comunicatul APAPR remis agenţiei de presă.
În acelaşi comunicat, se arată că suma plătitã nu este foarte mare, fiind proporţională cu contribuţiile aduse de fostul angajat în doar câteva luni.
"Situaţia, însă, este simbolicã, pentru că face lumină în jurul celui mai nociv mit legat de Pilonul II şi de fondurile de pensii private în general, respectiv fondurile de pensii sunt nişte cutii negre în care doar pui bani timp de 20-30 de ani şi nu ai nicio certitudine sau garanţie că îi primeşti înapoi. Faptul cã fondurile de pensii private din România au început, deja, să facă plăţi desfiinţează acest mit", se arată în comunicat.
Conform datelor APAPR, fondurile de pe Pilonul II din Ungaria au efectuat, în primii 10 ani de funcţionare, plăţi care au depăşit 23 de milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de beneficiari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii private
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close