Antena 3 CNN Economic Biz News 5.000 de euro salariu pentru medicii români care acceptă să lucreze în satele din Franţa

5.000 de euro salariu pentru medicii români care acceptă să lucreze în satele din Franţa

5.000 de euro salariu pentru medicii români care acceptă să lucreze în satele din Franţa
Sursa foto: medici romani
12 Feb 2009   •   09:55

Salariu de 5.000 de euro, primă de instalare şi locuinţă gratuită. Atât ar primi un medic român, care ar accepta să profeseze în Franţa, în mediul rural. Două firme franţuzeşti au demarat, săptămâna aceasta, o campanie de recrutare a medicilor români. Pentru fiecare medic convins să meargă la lucru în Franţa, firmele de recrutare primesc un comision cuprins între 10 mii şi 40 de mii de euro.
Niciun medic francez nu mai pare dispus să lucreze în mediul rural. În aceste condiţii, autorităţile locale din Hexagon sunt dispuse să dea bani grei pentru a aduce personal medical calificat din afara ţării.
În schimbul unor comisioane consistente, două firme franţuzeşti recrutează deja medici din România. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile române, atrag atenţia jurnaliştii de la Gândul, în condiţiile în care avem de trei ori mai puţini medici decât media europeană, dar care sunt plătiţi de zece ori mai prost. În ultimii doi ani, nu mai puţin de 5.000 de medici au ales să plece la muncă în străinătate.
Cele două firme de recrutare din Franţa s-au oprit deja la Iaşi, unde au fost intervievaţi peste 140 de medici, iar în curând, selecţia va ajunge şi la Bucureşti. Criteriul cel mai important nu este pregătirea profesională sau vârsta, ci disponibilitatea de a lucra în mediul rural.
Medicii nu trebuie nici să fie familiarizaţi cu sistemul sanitar francez, pentru că o instruire minimă se va face înainte de plecare. Cei selectaţi, vor primi un salariu de 5.000 de euro, iar primăriile comunelor unde vor lucra le vor oferi în plus o primă de instalare consitentă, dar şi locuinţă de serviciu.
Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close