Antena 3 CNN Economic Biz News Analiştii financiari avertizează: Românii ar trebui să înveţe să economisească

Analiştii financiari avertizează: Românii ar trebui să înveţe să economisească

Analiştii financiari avertizează: Românii ar trebui să înveţe să economisească
17 Noi 2008   •   19:33

Românii ar trebui să reînveţe să economisească bani. Este sfatul bancherilor care spun că leul va fi tot mai scump. Potrivit acestora, creditul în lei va fi mai greu de obţinut, iar cel în valută, aproape imposibil. Cei mai mulţi bancherii susţin că sunt şanse minime ca viitorul Guvern să evite creşterea impozitelor.
Viitorul banilor, spus chiar de bancheri nu arată deloc optimist. Băncile, în căutare de bani pentru a-şi achita împrumuturile externe, vor acorda tot mai greu credite.
Persoanele fizice ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia un credit, sunt de părere analiştii.
Vestea bună este că o eventuală recesiune ar trebui să aduca dobânzi mai mici. Dar asta numai dacă salariile şi, deci şi inflaţia nu vor mai creşte. Dobânzile la creditele în lei s-ar putea reduce, iar cele la depozite vor rămâne atractive atâta timp cât băncile vor continua să simtă foamea de bani.
Statul are probleme majore căci recesiunea înseamnă categoric venituri mai mici pentru buget. Cei mai mulţi bancheri nu văd altă ieşire decât creşterea impozitelor. Cei mai mulţi dintre analişti optează pentru o creştere a TVA pentru că are un impact mai rapid asupra încasărilor bugetare şi este mai acceptabil din punct de vedere social. Efectul imediat ar fi însă o creştere a preţurilor. O altă variantă ar fi creşterea cotei unice. Efectul ei imediat ar fi sărăcierea angajaţilor.
Analiştii bancari spun că tema impozitării ar trebui introdusă în dezbatere publică şi electorală cât mai repede cu putinţă. În acest moment toate programele politice vorbesc numai despre scăderi de taxe.

Observator

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close