Antena 3 CNN Economic Biz News Anul 2009 va începe cu disponibilizări masive pentru români

Anul 2009 va începe cu disponibilizări masive pentru români

Anul 2009 va începe cu disponibilizări masive pentru români
20 Dec 2008   •   10:07

Tot mai mulţi români rămân fără serviciu, chiar în prag de sărbători. Un nou val de disponibilizări în masă se anunţă în mai multe judeţe din toată ţara. Cele mai afectate sunt firmele din sectoarele de construcţii, componente auto, dar şi confecţii. Foarte multe firme s-au văzut nevoite să-şi concedieze salariaţii pentru a mai reduce din pierderi. Numărul celor trimişi în şomaj este deja de ordinul miilor, iar disponibilizările vor continua şi anul viitor.
Situaţia cea mai gravă se înregistrează în judeţul Olt, la Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Mai bine de o treime dintre salariaţi ar putea fi daţi afară până la primăvară, pentru că uzina îşi va reduce producţia cu 50%. Mai mult, încă 20.000 de angajaţi ai unor societăţi care au contracte cu fabrica din Slatina ar putea rămâne pe drumuri în perioada următoare.
Şi compania Bechetel ar putea trece la concedieri colective în cazul în care nu îşi va recupera datoriile de zeci de milioane de euro din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Firmele din judeţul Prahova resimt puternic efectele crizei economice. 1.900 de muncitori vor fi disponibilizaţi în primele trei luni ale anului viitor. Până acum, cei mai mulţi şomeri din Prahova, respectiv peste 700, provin de la Uzina Mecanica Plopeni. Urmează societăţile de confecţii şi industria materialelor de construcţii.
Probleme sunt şi în judeţul Constanţa. Peste 700 de oameni vor fi trimişi în şomaj, de luna viitoare.
Antena 3

×
Parteneri
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie
x close