Antena 3 CNN Economic Biz News Anul 2010 vine cu scumpiri la produsele accizabile

Anul 2010 vine cu scumpiri la produsele accizabile

Anul 2010 vine cu scumpiri la produsele accizabile
Sursa foto: Bani
20 Sep 2009   •   19:28

Anul viitor va începe cu un val de scumpiri. Vom scoate din buzunar mai mulţi bani pentru carburanţi, energie electrică, ţigări şi toate celelalte produse accizabile. Fac excepţie produsele de lux, care vor scăpa de accize.

Accizele cresc cu aproape 15 procente. Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculează la cotaţia euro ce va fi afişată de Banca Centrală Europeană pe 1 octombrie 2009. Astfel, accizele se vor calcula la un curs de aproximativ 4,25 lei pentru un euro , faţă de 3,74 lei în acest an. Cel mai mult se vor scumpi ţigările, pentru că la creşterea euro se adaugă şi mărirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de ţigarete.

Preţul unui pachet de ţigări va ajunge 10 lei, în condiţiile în care acciza va creşte cu 1,5 lei, până la 6,29 lei. Tot de la 1 ianuarie, vor creşte preţurile la electricitate şi la carburanţii auto, însă scumpirea va fi procentual mult mai mică decât în cazul ţigărilor.

Există şi veşti bune. Accizele la toate sortimentele de cafea se vor reduce cu cel puţin 50%. Mai mult. Conform Directivei Comisiei Europene, produsele de lux vor scăpa de accize. Este vorba de confecţii din blănuri naturale, parfumuri, iahturi, bijuterii de aur sau de platină. Cel mai mult va scădea preţul armelor, altele decât cele de uz militar, pentru care acciza este în prezent de 100%.

Mulţi analişti acuză BNR că devalorizează intenţionat leul până la 1 octombrie, pentru a ajuta Guvernul să câştige mai mulţi bani din accize anul viitor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: accize
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close