Antena 3 CNN Economic Biz News Aprecierea leului a dus la scăderea ratei anuale a inflaţiei cu 0,21%

Aprecierea leului a dus la scăderea ratei anuale a inflaţiei cu 0,21%

Aprecierea leului a dus la scăderea ratei anuale a inflaţiei cu 0,21%
Sursa foto: Inflatie
10 Mai 2009   •   15:17

Aprecierea leului a dus la scăderea ratei anuale a inflaţiei cu 0,21%, după ce în martie aceasta crescuse cu 0,5%. Unii specialişti spun chiar că ne putem aştepta la scăderi de preţuri. Analiştii economici spun că aprecierea monedei naţionale se va reflecta într-o uşoară scădere a preţurilor la telecomunicaţii, în timp ce costurile combustibililor vor înregistra o mică creştere.

După ce rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,71% în martie la 6,5% în aprilie. Principalii factori care au influenţat creşterea preţurilor de consum în aprilie au fost majorarea accizelor la alcool şi tutun. Cu toate acestea scăderea inflaţiei a fost posibilă datorită aprecierii leului. Cursul mediu a fost în aprilie de 4,19 lei pentru un euro. Cu alte cuvinte leul a câştigat în faţa euro 9 bani din martie până în aprilie.

Bănca Naţională crede că până la sfârşitul anului inflaţia va mai scădea până la 4,4%. Analiştii cred însă că, pentru atingerea acestui nivel, este nevoie ca moneda naţională să nu se mai deprecieze. Ba mai mult, creşterea medie a preţurilor nu trebuie să treacă de 0,19% în fiecare lună.

Dacă BNR este atât de optimistă, nu la fel sunt şi specialiştii din piaţă. Aceştea cred că inflaţia din 2009 va fi de 5,4%.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close