Antena 3 CNN Economic Biz News Aproape 20 de milioane de chinezi şi-au pierdut locul de muncă în urma crizei

Aproape 20 de milioane de chinezi şi-au pierdut locul de muncă în urma crizei

Aproape 20 de milioane de chinezi şi-au pierdut locul de muncă în urma crizei
Sursa foto: muncitor chinez
03 Feb 2009   •   12:52

Circa 20 de milioane de chinezi au fost obligaţi să revină la casele lor, în zona rurală, după ce şi-au pierdut slujbele, ca urmare a crizei financiare globale.
Circa 15,3%, sau 20 de milioane de locuitori, din cei 130 de milioane de muncitori din zona rurală a Chinei şi-au pierdut locul de muncă pe măsură că căderea economică a oprit producţia, a declarat Chen Xiwen, director al oficiului guvernamental pentru politicile rurale.
În decembrie anul trecut, guvernul ţării a avertizat, într-un document, că 2009 ar putea fi cel mai greu an şi a cerut măsuri extraordinare pentru a crea locuri de muncă şi majorarea venitului în mediul rural
În al patrulea trimestru al anului trecut, creşterea economică s-a oprit la 6,8 procente, pentru o rată anuală de 9 procente, cea mai mică din ultimii şapte ani.
În comparaţie, rata şomajului în SUA a ajuns la 7,2% în decembrie, cea mai mare din ultimii 16 ani. Astfel, 11,1 milioane de americani nu au un loc de muncă.
Autorităţile chineze au promis că prioritatea lor în acest an va fi asigurarea dezvoltării zonei rurale, unde mulţi depind de cei care muncesc în fabrici sau pe şantiere, de teama unor proteste.
De altfel, în ultima perioadă, chiar şi în China, numeroşi muncitori au ieşit în stradă, cerând să fie plătiţi sau pentru a protesta contra concedierilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica rata somajului China SUA
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close