Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondială: Criza este departe de încheiere pentru multe state din Europa de Est

Banca Mondială: Criza este departe de încheiere pentru multe state din Europa de Est

Banca Mondială: Criza este departe de încheiere pentru multe state din Europa de Est
Sursa foto: banca mondiala
06 Oct 2009   •   17:05

Criza este departe de a se fi terminat pentru multe dintre statele aflate în curs de dezvoltare din Europa de Est şi Asia Centrală a - a anunţat Banca Mondială, la Istanbul, la reuniunea miniştrilor de finanţe din statele G-7 şi a şefilor băncilor centrale, în cadrul reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale.
În centrul atenţiei reuniunii s-au aflat criza financiară mondială, dolarul slab şi starea sectorului bancar, iar concluzia a fost că, deşi creşterea începe să fie tot mai puternică, persoanele fizice şi guvernele sunt obligate să facă împrumuturi, în timp ce este puţin probabil ca afluxul de capital din străinătate către regiune să revină la nivelurile dinainte de criză.
'Criza chiar nu este aproape de final în Europa de Est şi Asia Centrală', a declarat Indermit Gill, economist-şef al Băncii Mondiale pentru regiune. Gill a mai spus că atât Turcia, cât şi Rusia vor fi afectate de sărăcia tot mai mare din lume. In opinia sa, criza nu s-a terminat, iar relansarea raportată în Europa şi Asia Centrală este foarte slabă. Regiunea are o datorie externă de peste 350 de miliarde de dolari şi încă nu se ştie cum aceasta va fi finanţată în anul 2010.
Economistul Băncii Mondiale a menţionat că nici situaţia statelor emergente din G-20 nu este foarte bună. Conform spuselor sale, pana in prezent, in fiecare an s-a inregistrat o crestere a clasei de mijloc, in timp ce anul acesta situatia este inversa. Numarul persoanelor foarte sarace din aceasta regiune va creste cu 15 milioane de persoane, iar in regiune exista 145 de milioane de saraci si, ca parte din problema tot mai mare, inevitabil, cresterea saraciei va afecta atat Turcia, cat si Rusia, a subliniat acesta.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close