Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondială: Situaţia fiscală din România este dramatică

Banca Mondială: Situaţia fiscală din România este dramatică

Banca Mondială: Situaţia fiscală din România este dramatică
Sursa foto: Banca Mondiala
21 Feb 2009   •   11:08

Într-un top al statelor, care au aderat recent la Uniunea Europeană, ţara noastră se află la mijloc, potrivit unui raport dat publicităţii de Banca Mondială. Experţii instituţiei atrag totuşi atenţia că situaţia fiscală din România este una dramatică. Raportul Băncii Mondiale vorbeşte în termeni favorabili despre bugetul adoptat vineri de Parlamentul de la Bucureşti, care ar putea reduce deficitul bugetar pe 2009 de la 7.5% din PIB cât fusese estimat iniţial, la 2%. Datele apar la scurt vreme după ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a anunţat că intenţionează să obţină un împrumut de la Banca Mondială pentru finanţarea învăţământului.
Experţii susţin că în România, criza financiară va fi resimţită din plin, iar Guvernul are o singură opţiune de a contracara efectele: adoptarea unor restricţii fiscale semnificative. Şi fiscalitatea a provocat un deficit bugetar peste aşteptări, deşi România a înregistrat o creştere economică peste medie în 2008.
?Politica fiscală profund prociclică în contextul unei economii supraîncălzite, alături de deteriorarea semnificativă a colectării veniturilor bugetare în ultimele luni ale anului trecut au dus la înregistrarea unui deficit bugetar record de 5,2% din PIB", mai precizează raportul Băncii Mondiale.
Principalele probleme economice ale românilor au fost provocate de scăderea exporturilor, dar şi a investiţiilor străine în România. Raportul Băncii Mondiale, citat de ziariştii de la Jurnalul Naţional, arată că o vină pentru deficienţele economiei româneşti o poartă şi statul: nefinanţarea creşterii pensiilor, reducerea contribuţiilor sociale şi a alocaţiilor acordate autorităţilor locale.
Sursa foto: wikipedia.org
Antena 3

×
Subiecte în articol: banca mondiala
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close