Antena 3 Economic Biz News Băncile din Grecia vor şterge 107 miliarde de euro din datoria statului elen

Băncile din Grecia vor şterge 107 miliarde de euro din datoria statului elen

de Antena3.ro    |    21 Feb 2012   •   09:12
Băncile din Grecia vor şterge 107 miliarde de euro din datoria statului elen

Acordul negociat între Grecia şi băncile sale prevede o reducere de 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau, ceea ce înseamnă ştergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunţă marţi un comunicat al comitetului creditorilor privaţi ai Greciei, citat de AFP.
   
La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privaţi au acceptat să-şi mărească participarea la cel de-al doilea plan de susţinere a Greciei, în condiţiile în care reducerea prevăzută iniţial era de 50%. Pierderile reale din conturile creditorilor privaţi vor fi de peste 70%.
   
Mai precis, pentru fiecare obligaţiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5% din valoarea iniţială, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15%, în timp ce 53,5% din obligaţiunile iniţiale se va pierde.
   
Creditorilor privaţi li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al căror randament va fi indexat cu creşterea Greciei, ceea ce le va oferi o creştere a veniturilor dacă economia elenă se va redresa mai repede decât este prevăzut.
   
Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat însă că documentul finalizat marţi dimineaţă trebuie supus aprobării tuturor membrilor săi.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close