Antena 3 CNN Economic Biz News Barilul de petrol a depăşit 50 de dolari, în aşteptarea deciziei OPEC de miercuri

Barilul de petrol a depăşit 50 de dolari, în aşteptarea deciziei OPEC de miercuri

Barilul de petrol a depăşit 50 de dolari, în aşteptarea deciziei OPEC de miercuri
15 Dec 2008   •   18:26

Preţul petrolului a depăşind luni pragul de 50 de dolari pe baril, după ce a crescut cu peste trei dolari, pe fondul unei posibile noi reduceri a producţiei din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a deprecierii monedei americane, anunţă Reuters.
Scumpirea barilului de ţiţei a fost susţinută de creşterile de la bursele europene şi deprecierea dolarului, într-o piaţă serios afectată de criza financiară globală şi recesiunea economică a marilor consumatori de combustibili, ca Statele Unite şi Japonia.
Totuşi, barilul se tranzacţionează, în prezent, cu aproape 100 de dolari sub cotaţia record de 147,27 dolari atinsă la mijlocul lunii iulie.
După ce a atins un maxim al şedinţei de tranzacţionare de 50,5 dolari, preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în ianuarie, a urcat luni, până la ora 14:21 GMT, cu trei dolari, la 49,28 dolari pe baril. Trendul ascendent a început din 5 decembrie, când a atins minimul ultimilor patru ani, de 40,5 dolari pe baril.
În acelaşi timp, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a urcat cu 2,89 dolari, la 49,30 dolari pe baril.
Statele membre OPEC doresc o reducere a producţiei după reuniunea de miercuri, din Algeria, conform preşedintelui Organizaţiei, Chakib Khelil, care nu a precizat însă cât de amplă ar putea fi această măsură.
OPEC a anunţat, la începutul lunii septembrie, că va reduce exporturile cu 2 milioane de barili pe zi, în mai multe etape, până la sfârşitul acestui an, pentru a stimula creşterea preţurilor, dar cotaţiile şi-au continuat declinul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close