Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu către constructorii străini: De ce mai veniţi dacă aveţi pierderi în România?

Băsescu către constructorii străini: De ce mai veniţi dacă aveţi pierderi în România?

Băsescu către constructorii străini: De ce mai veniţi dacă aveţi pierderi în România?
Sursa foto: traian basescu
06 Mai 2009   •   00:32

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu înţelege de ce firmele străine de construcţii specializate în infrastructură rutieră mai vin în România cât timp în 2007 au declarat pierderi, neplătind impozit pe profit, în timp ce subantreprizele româneşti au înregistrat profit şi au plătit taxe.

La finalul discursului rostit în faţa Consiliului Investitorilor Străini, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să facă o remarcă legată de constructorii străini care, din cauza faptului că firmele româneşti nu îndeplinesc condiţiile de a contracta lucrări importante pe bani europeni, se ocupă de construcţia infrastructurii rutiere din România. "Curiozitatea este, privind la 2007, şi nu voi da nume, dar dacă sunt cumva aici reprezentanţii acestor firme de construcţii îi rog să ia notă de ce spun, pe 2007 aproape toate au înregistrat pierderi lucrând în România, şi atunci vine întrebarea firească: "Dragi mari companii de construcţii europene, dacă tot înregistraţi pierderi în România, deci nu plătiţi impozit pe profit, de ce veniţi aici? ".Pentru că aici suntem într-o contradicţie, firmele româneşti care vin în subantrepriză înregistrează profituri şi îşi plătesc dările la stat, iar marile firme de construcţii europene în 2007 nu prea au înregistrat profituri în România şi revine obsedant întrebarea: "De ce?" sau "De ce vin?", a întrebat retoric şeful statului.

Băsescu a amintit şi de o altă categorie de constructori, tot străini, care câştigă licitaţii pentru ridicarea unor imobile, primesc avansul de 30%, şi apoi, timp de doi ani, nu fac nimic şi se ajunge să se rezilieze contractele. "Aş vrea să ştiţi că apreciem ca fiind extrem de importantă prezenţa investitorilor străini, dar şi a firmelor străine, care ne învaţă cum să reabilităm drumuri, cum să construim autostrăzi, dar vrem firme care să fie corecte în relaţia cu statul român", a conchis Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a precizat că, dacă tot s-au luat măsuri care contribuie la scăderea riscurilor şi creşterea stabilităţii, prin contractarea de împrumuturi externe, ar fi cazul ca aceste schimbări pozitive să se vadă în comportamentul individual al agenţior economici, în special al băncilor. "Vă asigur că am fost şi voi rămâne în calitate de preşedinte al României un apropiat al investitorilor străini în România, atâta timp cât aceştia vor manifesta respect şi responsabilitate faţă de România", a avertizat însă şeful statului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Soţia bărbatului ucis de clanul Fabian vorbeşte pentru prima oară
x close