Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: România nu are nevoie, anul acesta, de niciun euro de la FMI sau UE

Băsescu: România nu are nevoie, anul acesta, de niciun euro de la FMI sau UE

Băsescu: România nu are nevoie, anul acesta, de niciun euro de la FMI sau UE
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Iul 2011   •   22:30

România nu va lua nici un euro în acest an, din fondurile puse la dispoziţie de FMI prin acordul stand-by de tip preventiv, a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu.

"Probabil domnul Ponta are nevoie de bani ca să fie copilot la raliuri şi s-a gândit că numai de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare", a declarat Traian Băsescu, la postul public de televiziune, în replică la afirmaţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, potrivit cărora este "o certitudine" faptul că Guvernul va folosi şi banii puşi la dispoziţie de FMI prin acordul stand-by de tip preventiv.

În plus, şeful statului a mai ţinut să adauge că nici nu avem nevoie de sprijin financiar.

"Nu ştim ce se va întâmpla după 2011 pe pieţe. Vedeţi că în momentul de faţă are mari probleme de plăţi cea mai mare economie a lumii - Statele Unite. Deci nu pun mâna în foc, că de asta l-am făcut - să avem asigurate 3,5 miliarde de la FMI şi 1,5 miliarde de la UE. Eu sper să terminăm acordul, să nu avem nevoie să tragem aceşti bani, dacă vom continua procesele de reformă a companiilor. Pentru acest an, sigur, pun mâna în foc că nu luăm niciun euro de la Fond sau nicio unitate - DST", a mai spus şeful statului.

Tot luni, copreşedintele USL Victor Ponta a declarat că Guvernul va folosi şi banii puşi la dispoziţie de Fondul Monetar Internaţional prin acordul stand-by de tip preventiv.

"În afara celor 20 miliarde din împrumutul anterior, folosiţi deja de Guvernul Boc, am fost duşi ca de fiecare dată cu zăhărelul, că ni s-a spus prima dată că nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi că e doar o plasă de siguranţă şi până la urmă am luat toată plasa, şi acum ni s-a spus că este un acord de tip precautionary şi că nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit şi 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI. Cu tot cu dobânzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte puţini la români şi foarte mulţi la clienţii politici ai PDL", a spus el.

Întrebat de unde are această informaţie, Ponta a răspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie să tragă imediat prima tranşă din acest acord. Aşa se discută, pe baza folosirii acestor fonduri se construieşte (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta şi la 3% anul viitor".

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

×
Subiecte în articol: România fonduri UE FMI bani
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close