Antena 3 CNN Economic Biz News BCE: UE nu va ajuta la salvarea Greciei

BCE: UE nu va ajuta la salvarea Greciei

BCE: UE nu va ajuta la salvarea Greciei
Sursa foto: bce
06 Ian 2010   •   15:47

Uniunea Europeană (UE) nu va ajuta la salvarea Greciei, cel mai îndatorat stat din zona euro, a declarat unul dintre membrii consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), Juergen Stark, citat de Reuters.

"Pieţele se amăgesc crezând că, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE îşi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia", a spus Stark într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.

În anii precedenţi, Grecia nu a menţinut sub control datoriile publice şi nu a avut nicio tentativă de a-şi ameliora competitivitatea, a mai spus acesta.

"Tratatele prevăd o clauză care interzice intervenţia în aceste situaţii, iar regulile trebuie respectate", a declarat Stark.

Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Standard & Poor's, Fitch şi Moody's, au retrogradat calificativele de risc financiar ale statului elen, îngrijorate de deteriorarea situaţiei fiscale şi de înrăutăţirea dinamicii datoriilor.

Acţiunile agenţiilor de rating au condus la majorarea costurilor împrumuturilor pentru cel mai îndatorat stat din zona euro, ceea ce a dus la intensificat îngrijorările investitorilor legate de capacitatea Greciei de a colecta fonduri noi.

Totodată, Moody's a asigurat că şansele ca Grecia să se confrunte cu o criză sunt mici, iar riscurile sunt mai degrabă pe termen lung.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță ploi însemnate și frig, în mare parte din țară
x close